Уютен и стилен дом – как да го постигнете?

Вашето жилище е пространството, в което прекарвате най-много време всеки ден. Затова интериорните дизайнери са категорични, че за да се чувствате комфортно у дома, е важно да създадете уютен и стилен интериор, който отговаря изцяло на вашия начин на живот. С други думи, нужно е да превърнете домът ви във вашия естествен хабитат.

Как може да постигнете това? В следващите редове ви споделяме няколко лесни, но едновременно с това много практични съвета, които ще ви помогнат.

Внимателно подберете цветовете във вашия дом

Разбира се, че когато говорим за интериор комбинацията между различните цветове в обзавеждането е много важно. За да постигнат безупречен баланс, повече интериорни дизайнери използват едно много просто правило, известно като 70:20:10. Най-големият процент е за основния цвят, 20% за второстепенен и 10 % за акцентен цвят. Прилагайки го ще постигнете отлична цветова хармония и домът ви ще бъде много по-уютен.

Още един важен съвет при избора на цветова палитра за вашето обзавеждане е винаги да мислите как тези цветове ви влияят. Ярките цветове, например, не са подходящо решение за стените на спалнята, защото биха могли да ви създадат трудност при заспиване. Обратно, неутралните нюанси имат успокояващо действие и са препоръчителни за такъв тип пространства. Подобна логика може да следвате и при подбора на цветове за останалите помещения в дома ви.

Добавете щипка уникалност в интериора

Вашият дом трябва да отговаря на начина ви на живот и да изразява вашата индивидуалност. Затова един от най-лесните начини да преобразите дома си, е като инкорпорирате уникални елементи в обзавеждането. Пример за това са мебелите от масив, тъй като всяко дърво има своите уникални шарки и дори несъвършенства, превърнати в красив ефект. Богат избор от качествени масивни мебели може да откриете в онлайн магазин Argos Home.

Друга възможност са също различни мебели или малки декорации, които сте изработили ръчно, или пък сте купили по време на ваше пътешествие и ви носят приятни спомени.

Заложете на повече естествени материали в обзавеждането

Друг начин да създадете повече уют и хармония в пространството, е като избере повече естествени материали. Вече споменахме за мебелите от масив, които са изключително красиви и устойчиви във времето. Може да ги допълните с още дървени елементи в обзавеждането. Различните видове естествен камък също може да бъдат стилно допълнение във вашия интериор. Инкорпорирането на естествени материи като вълна, лен, памук и др, може да включите под формата на килими, пътеки, завивки и други декоративни елементи, за да създадат повече удобство.

Открийте баланса с декорацията

Декоративните елементи могат да развият дизайна и да придадат още по-стилно излъчване. Проблемът с декорацията е, че трябва да уцелите правилния баланс. От една страна, липсата на декорация, ще направи интериора твърде семпъл и безличен. От друга, прекаляването с декоративни елементи ще създаде усещане за претрупаност и хаос.

Да откриете баланса и да заложите на правилното количество и вид на декорацията, изисква известни усилия, но не е непостижимо. Ако не разполагате с интериорен дизайнер, който да свърши това за вас, винаги може да разгледате свежи и интересни дизайн идеи онлайн. Използвайте вдъхновението, което сте събрали и го приложете на практика!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене