Язовир „Студена” пълен, изпускат го контролирано, а в Дивотино вода няма с дни

Пернишкият язовир „Студена” е пълен на максимум. В момента във водоема има 23 976 000 куб.м при капацитет 25 519 100 куб.м. От ръководството на дружеството настояваха пред МОСВ да се изпуска контролирано след 21 млн. куб.м, но от министерството приеха то да започне след 23 млн. На 2 май са отчетени приток от 2664 л/сек., а разход – 650 л/сек. Язовирът се изпуска контролирано с 0.973 куб.м/сек. Няма опасност от излизане на река Струма от коритото й.

Водоемът захранва Перник и околните села, сред които е и село Дивотино. Жителите му във високата зона обаче страдат от хронично безводие. Последните три дни, когато селото е пълно с гости и собственици на вили, вода от чешмите им не тече. Тя идвала през нощта и спирала рано сутринта.

„По цял ден няма вода. И на великденските празници беше така. Много е неприятно, защото в тези дни се събира семейството, а се налага да точим вода за пиене и миене от селската чешма, която винаги тече“, оплакаха се засегнатите.

Проблемът във високата част на селото е от години. За да се реши, от ВиК сложили нова помпа, която обаче се оказала несъвместима със системата. От дружеството се ангажирали да намерят решение на проблема, но до момента това не е направено.

КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА

struma.bg

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Start typing and press Enter to search