Анализ на ИСА: Кабинетът „Петков“ ще се самовзриви след месец! Ето защо

Под съмнение е способността на премиера да взима отговорни решения, а действията му и тези на екипа му са неадекватни, казват още от Института за стратегии и анализи

Институтът за стратегии и анализи (ИСА) публикува политическия си анализ за събитията в България, в Европа и в света през месец април 2022 година под заглавие:

УПРАВЛЯВАЩАТА КОАЛИЦИЯ В БЪЛГАРИЯ – ИЗПИТАНИЯ ЗАРАДИ ВОЙНАТА В УКРАЙНА

НАЧАЛОТО НА НОВИЯ МЕЖДУНАРОДЕН РЕД. КЪДЕ СМЕ НИЕ?

ПРЕЗИДЕНТЪТ И ПРАВИТЕЛСТВОТО ВЛЯЗОХА В ОТКРИТ КОНФЛИКТ

КИРИЛ ПЕТКОВ – ПРЕМИЕР, „СИНЯ КАСКА“, ДАРИТЕЛ

 

ВЛАСТТА В ЕКСТРЕМНА СИТУАЦИЯ СЛЕД СПИРАНЕТО НА РУСКИЯ ГАЗ

ПРОГНОЗИТЕ ЗА ИКОНОМИКАТА – ВСЕ ПО-БЕЗСМИСЛЕНИ

СКОПИЕ АКТИВИРА ЕЗИКА НА ОМРАЗАТА ОТ НАЙ-ВИСОКО НИВО

РЕЗЮМЕ ОТ ОСНОВНИТЕ ИЗВОДИ И ПРОГНОЗИ

Шансовете за съхранение на четворната коалиция изтъняват. Ако управленската формула не се развали по отношение на доставката на военно-техническа помощ за Украйна, то след месец заради ветото над РСМ правителството ще се самовзриви.

Управляващото мнозинство живее в условията на непрекъснати трусове, а нестабилността се превърна в негова иманентна характеристика.

Влизането от казус в казус изправи властта пред хипотеза за бърз разпад.

Стабилизиращ фактор е обстоятелството, че по-голям дял от българските граждани не искат нови избори. От предсрочен вот нямат интерес и управляващите формации.

Налице е риск обществото да потъне в предизборна надпревара с ескалиращ популизъм. Страната е в капана на кризите, а те изискват бързи политически/парламентарни реакции.

Нестабилността на властта блокира усилията за промяна.

Сегментът на промяната е силно разединен, докато този на статуквото остава монолитен.

Войната между ПП и ИТН доминира в рамките на коалицията. Партията на Трифонов все по-натрапчиво демонстрира опозиционно поведение спрямо управлението, в което участва. Това отчетливо противоречие проправя път на версията, че става дума за овладяване на ресурси, а не за отстояване на принципни позиции.

Ерозията в доверието към властта стартира с избора на управител на БНБ, който направи отношенията в коалицията отровни. Породи се усещането, че тя е сглобена успешно заради постове, а не за да катализира промяна на основата на почтеността.

Казусът с РСМ се превърна в кауза за нацията. ИСА допуска, че ако бъдат изправени пред избор безусловно сваляне на ветото или предсрочни избори, мнозинство от гражданите биха посочили втората опция.

Премиерът поема ангажименти във връзка с ветото, които институционално не може да изпълни. Вместо да улесни задачата на българския елит, като защитава твърдо приетата от правителството и парламента позиция, министър-председателят я усложнява.

В устойчив ритъм и политиците в Северна Македония периодично взривяват отношенията с България, като намират различни поводи.

Поведението на северномакедонския елит уплътнява категоричния отказ на партии в България за вдигане на ветото.

Въпросът за предоставяне на военна помощ за Украйна най-силно разделя обществото и се пренася и върху партиите от управляващата коалиция. Тя се изправи пред избор оръжие за Украйна или падане на кабинета.

В рамките на коалицията се сблъскват челно две гледни точки и два прочита. Въпросът ще реши парламентът, като резултатът е предизвестен, след като ПП внезапно обявиха, че по решение на тяхната Изпълнителна комисия ще гласуват за изпращане на оръжие за Украйна в Народното събрание.

След посещението на премиера Петков и водената от него делегация по местата на военните действия и разговора му с президента Зеленски стана ясно каква ще е формулировката на помощта към Украйна – военно-техническа, с акцент върху ремонт на старата руска техника на украинската армия. Така хем ще покажем съпричастност към нападната страна, хем няма да изпращаме бойно оръжие – плътната червена линия на БСП, за да бъде запазена коалицията. На икономическия министър Корнелия Нинова няма да се наложи да слага подпис под никакъв документ, свързан с войната, тъй като ремонт на военна техника е в правомощията на военния министър.

Партиите вграждат в поведението си предизборен елемент, което е знак, че търсят гаранции за добро позициониране при внезапен провал.

ИТН направиха първия опит да въведат практиката на плаващите мнозинства в този мандат (гласуването на кандидатурата на Любомир Каримански). Плаващите мнозинство обезсмислят управляващата коалиция.

Ако се стигне до предсрочни избори сега, преди войната да е свършила, ще започне нова битка за преразпределение на електората извън този на ГЕРБ и ДПС, които имат твърди привърженици. Значителен дял от избиратели са разколебани, но с висока степен на вероятност ще търсят представителство извън статуквото.

Ако на терен излезе и партия на Стефан Янев, част от патриотичния вот ще се отлее в тази посока. Това ще засегне всички, но и в значителна степен „Възраждане“, която сега се радва на възходящо одобрение.

Конфронтацията достигна пикови стойности заради войната и заради очакванията, че тя ще преформатира света. България е поставена пред категоричен и болезнен избор между два свята, които влязоха в дълготраен конфликт, уточнява Епицентър.бг.

Единствено силно лидерство може да консолидира отново българското общество до степен, която да му осигури преминаване през времето на силни (гео)политически турбуленции. Засега подобно лидерство липсва.

Имиджът на Кирил Петков се амортизира много бързо и трендът изглежда трудно обратим.

Под съмнение е способността му да взима тежки решения и да носи отговорност за тях.

Налице е объркване между държавническите задачи и пиара, който намира израз в политическа самодейност като дарителски акции за оръжие и визита във воюваща Украйна с опознавателна цел.

Ирония е, че Петков непрекъснато говори за отбор, докато правителството се държи като семейство пред развод.

Спирането на руския газ постави правителството в екстремна ситуация. Икономически отрасли се изправиха пред колапс.

На фона на очакваните икономически шокове първите реакции изглеждат неадекватни.

Намирането на спешни алтернативи на руския газ е аварийно и скъпо решение с негативни последици за икономиката, държавния и личните бюджети.

В оперативен порядък най-голямото предизвикателство пред кабинета са инфлацията и социалните шокове от обедняването на разширяващи се социални слоеве.

Планът за възстановяване и устойчивост бе представен от Фон дер Лайен в София със суперлативи: „изключителен“, „един от най-зелените в ЕС“. Но и с многозначителни уточнения за реформи.

Без да бъде изричано публично, но парите от Плана се обвързват с въпроса за европреговорите на РСМ.

Премиерът рекламира Плана като стъпка напред към енергийната независимост на страната ни от Русия, но точно в сектор енергетика са концентрирани всички съмнения за лобизъм, лични сметки, интереси

Продължават да се наместват кадровите пластове. От трусовете – кадрови, политически – администрацията е демотивирана.

Президент и правителство навлязоха в зоната на открита конфонтация. За първи път дипломатичният Асен Василев си позволи неприлично остър тон към държавния глава, наричайки позицията му по войната в Украйна „позорна”. Президентът, без да ги назовава, им отвъ рна с определението „шарлатани“.

Размяната на реплики между президента и Петков/Василев е като дежавю от времето, когато на власт бяха Борисов и ГЕРБ, а между президента и правителството се водеше политическа война. Между двете институции отново се разгоря остър конфликт.

Вторият мандат на Радев предполага по-голяма активност, но на фона на най-голямото натрупване на предизвикателства в новата история на България, държавният глава е необяснимо пасивен. Сегашната му позиция е някакъв вид (само)изолация или на страничен наблюдател, който само дава оценки на останалите.

Отново се изостри сблъсъкът Радев-Нинова.

Сблъсъкът Радев-Борисов, който стартира именно заради въоръжението и бъдещето на ВВС, сега намира продължение и при кабинета „Петков“. Рискът България да остане без собствени ВВС е напълно реален.

Окончателното закриване на специализираното правосъдие бе единствената победа за управляващите, но и единствената загуба за опозицията на парламентарния терен.

ПП успя да хване момента за преструктурирането си от проект в партия (15 април), но е на една ръка разстояние да изпусне властта.
Самият факт на учредяването води и до прочит, че още тази година може да има предсрочни избори, на които ПП да се яви със собствена регистрация.

Дуетът Петков/Василев се възпроизведе и на партийно ниво, като двамата станаха съпредседатели на партията.

Държавната и партийната власт се съсредоточи в ограничен кръг представителни за ПП лица.

ГЕРБ поддържа напрежението, но чака най-удобния момент за нов вот. Ерозията на ПП не е достигнала стойности, които да гарантират на водещата опозиционна партия не просто добро представяне, а успех при съставянето на правителство.

Опозиционният й патос се засили до пикови нива, а това може да консолидира електоратите на партиите, които са анти-ГЕРБ.

ДПС даде сигнал за пълна мобилизация и знак за предсрочни избори след 2 май. Партията е консолидирана, избирателите й остават константа и всички социологически проучвания през този месец й отреждат мястото на трета политическа сила.

БСП държи последователна линия в политиката спрямо военния конфликт. Акцентът й е върху постигане на мирно решение, а не разпалване на войната.

Позициите й възпират възможния още по-драстичен скок в подкрепата за непредсказуемата в поведението си партия „Възраждане“.

ИТН се върна изцяло към амплоато, с което през миналата година провали два опита за съставяне на правителство – скандално поведение, обиди към партньорите, екстравагантни ходове.

Партията на Слави Трифонов нагнетява напрежение, тествайки търпението на партньорите. Ако някой не издържи и напусне коалицията, партията на Трифонов ще прехвърли вината именно на него.

ДБ начерта контра-червена линия на тази на БСП. Тонът й заради военната помощ за Украйна се втвърди.
Малката коалиция отчита стабилизиране, но само около едно твърдо ядро.

„Възраждане“ става бенефициент от (гео)политическата ситуация, чиито предизвикателства (война, социални трусове) радикализират масите.
Тя гради имидж с протестни изригвания с огромен популистки заряд.

Социолозите отчетоха силна динамика в обществените настроения. Резките промени са индикатор за това, че в сегашната ситуация на високи вътрешни и външни напрежение нагласите могат да търпят обрати, което прави всякакви развития възможни. За жалост, от позитивни до крайни неблагоприятни. Това би трябвало да провокира българския елит да прояви повече отговорност за поведението, решенията, посланията си.

Политическите събития през месеца – вътрешни и външни – поставят на изпитание икономическия модел. Малката, отворена и ограничена от паричния режим икономика на България е оставена на произвола на политическите събития.

Перспективата за неконтролирано нарастване на цените и недостиг на енергия, на суровини и храни несъмнено ще ескалират вътрешно-политическата нестабилност с непредвидими последици.

През месеца е трудно да се намери добра новина за бизнеса, а бъдещето, доминирано от политически и военни фактори, изглежда още по-безнадеждно.

Най-засегната и най-висока цена за позицията си относно изплащането на доставките в рубли плаща България.
България е и най-неподготвена за тази ситуация. Полша има интерконектори с Чехия и Германия, от които вече получава газ и терминал за втечнен газ на Балтийско море; запълнени са 76% от обемите на хранилищата за газ в страната, за разлика от България, чието хранилище е запълнено едва на по-малко от 20%.

Освен САЩ военна помощ за Украйна във все по-значителни размери отпускат и останалите държави от НАТО – с изключения на две, едната от които е България. Помощта придобива и качествено ново ниво, с предоставяне на все по-нападателни и по-усъвършенствани бойни системи. Това предполага ожесточаване на военните действия и дава основание да се предполага, че те ще бъдат далеч по-продължителни от първоначалните очаквания – не месеци, а години. Дипломатическото решение на конфликта става все по-малко вероятно в близко бъдеще.

ОСНОВЕН ИЗВОД НА ИСА е, че ситуацията с военните действия в Украйна придобива все по-тревожни характеристики. Особено безпокойство предизвиква фактът, че между Русия и колективния Запад цари пълно недоверие. Събитията през април сочат, че все повече се приближаваме към границата на т.н. „неконтролируема ескалация“, преминаването на която лишава управляващите от възможността да предотвратят разрастващия се конфликт до унищожителни за участващите в него държави.

Като страна, която има добри отношения както с Украйна, така и с Русия, Турция оползотвори максимално сегашната ситуация, възползвайки се от провала на западната дипломация в разговорите с Русия. Появи се вакуум в „голямата дипломация“ и Ердоган за известно време успя да изпревари колективния Запад и да създаде положителен образ за себе си.

Разрастването на световната криза, предизвикано от настоящите събития, живее свой собствен живот. Вашингтон, опасявайки се от военна ескалация на кризата, но играейки за нейното политическо изостряне, възприема тактиката да провокира страните около Русия към създаване на „втори фронтове“ срещу Москва. През април обстановката в районите около Русия може да бъде окачествена с две думи – активна турбулентност.

Анализът е изготвен от екип в състав:

Таня Джоева
Институт за стратегии и анализи

Валерия Велева
Директор на Институт за стратегии и анализи

Проф. Даниела Бобева (икономика)

Валентин Радомирски (дипломация и геополитика)

Международни наблюдатели:

Д-р Пламен Христов (Гърция)

Д-р Антон Панчев (Албания, Косово)

Борислав Ангелов (Северна Македония)

Ето и цялото съдържание на анализа:

I. ИЗВОДИ И ПРОГНОЗИ

II. ВЪТРЕШНО-ПОЛИТИЧЕСКА ДИНАМИКА

УПРАВЛЯВАЩОТО МНОЗИНСТВО СЕ ИЗПРАВИ ПРЕД ВАРИАНТ ЗА БЪРЗ РАЗПАД
КОНФЛИКТНИ ТОЧКИ. ИЗБОРЪТ НА УПРАВИТЕЛ НА БНБ – СТАРТ НА ЕРОЗИЯТА
ВЪЗЕЛЪТ СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ ОСТАВА
ОРЪЖИЕТО ЗА УКРАЙНА – РЕШАВА ПАРЛАМЕНТЪТ
ПЪТИЩА, ИЗБОРЕН КОДЕКС, КОМИСИИ
БЪЛГАРИЯ И ПРОПАГАНДНАТА ВОЙНА. НАЧАЛОТО НА НОВИЯ МЕЖДУНАРОДЕН РЕД

III. ОСНОВНИ ИНСТИТУЦИИ

КИРИЛ ПЕТКОВ – ПРЕМИЕР, „СИНЯ КАСКА“, ДАРИТЕЛ
ПРАВИТЕЛСТВОТО В ЕКСТРЕМНА СИТУАЦИЯ СЛЕД СПИРАНЕТО НА РУСКИЯ ГАЗ
ПРЕЗИДЕНТЪТ И ПРАВИТЕЛСТВОТО ВЛЯЗОХА В ОТКРИТ КОНФЛИКТ
КОНФРОНТАЦИЯТА ВЗЕ ВРЪХ И В ТОЗИ ПАРЛАМЕНТ

IV. ПАРТИЙНА ДИНАМИКА

ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА – ОТ ПРОЕКТ КЪМ ПАРТИЯ
ГЕРБ – САМОЧУВСТВИЕ НА ПЪРВА ПОЛИТИЧЕСКА СИЛА
ДПС ДАДЕ ЗНАК ЗА ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ
БСП – С ПЛЪТНИ ЧЕРВЕНИ ЛИНИИ
„ИМА ТАКЪВ НАРОД“ провокира скандал след скандал
ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ втвърди тона
„ВЪЗРАЖДАНЕ“ ВЪРВИ НАГОРЕ

V. ИКОНОМИКА

БЪЛГАРИЯ – САМА В ОКОТО НА ЕНЕРГИЙНАТА КРИЗА?
ПРОГНОЗИТЕ ЗА БЪЛГАРСКАТА ИКОНОМИКА – ВСЕ ПО-БЕЗСМИСЛЕНИ
МЕЖДУНАРОДНИЯТ ВАЛУТЕН ФОНД ОЛЕВЯ
ДЪРЖАВАТА – ГОЛЕМИЯТ ИНВЕСТИТОР
ХАОС С НАСТАНЯВАНЕТО НА БЕЖАНЦИТЕ

VI. ГЕОПОЛИТИКА

УКРАЙНА – ЗАТИШИЕ ПРЕД БУРЯ
НАТИСКЪТ ВЪРХУ РУСИЯ СЕ УСИЛВА

VII. РЕГИОНАЛНИ РАЗВИТИЯ

ГЪРЦИЯ И ТУРЦИЯ – ЕДНА ОТ АЛТЕРНАТИВИТЕ НА РУСИЯ КАТО ЕНЕРГИЕН ДОСТАВЧИК/ТРАНЗИТЬОР
АЛБАНИЯ – ПРАВИТЕЛСТВОТО Е ПРЕД ТРУДНИ ВЪНШНО-ПОЛИТИЧЕСКИ РЕШЕНИЯ
КОСОВО – ВЪОРЪЖЕНИ НАПАДЕНИЯ В СЕВЕРНИТЕ ЧАСТИ И НАПРЕЖЕНИЕ СЪС СЪРБИЯ
СКОПИЕ АКТИВИРА ЕЗИКА НА ОМРАЗАТА ОТ НАЙ-ВИСОКО НИВО

Пълният 87-страничен вариант на анализа е достъпен само за абонати. 

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене