Министър Заков: Военната помощ за Украйна няма да удължи войната

„Не виждам сериозна промяна в данните за износ на оръжие за Украйна, имало е увеличение и преди. Нямам данни за такъв индиректен износ, вицепремиерът Нинова вече даде отговор. Основният въпрос не бива да е дали военната помощ ще продължи войната или ще я спре, защото това може да стори само този, който я е започнал. Военната помощ за Украйна няма да удължи войната“. Това заяви министърът на отбраната Драгомир Заков в ефира на NOVA.

„В първите седмици на конфликта трябваше да има дебат за позицията по отношение на войната. Много страни го проведоха и така си спестиха вакуум с дезинформация. „Въпросът за предоставяне на военна помощ не бива да е толкова широко обсъждан, а дебат трябваше да има още преди време в НС. Там дискусията трябва да бъде проведена, това е мястото“, обясни Заков.

Според него видът оръжия, които могат да бъдат дарени отново е решение на правителството. „Освен въоръжените сили, имаме и фирми производители, които да се включат в такава помощ. Украинците имат ясни искания. България има с какво да помогне, дори да няма директен трансфер на боеприпаси, например ремонт на бронирана техника. Това поиска Зеленски. „Терем“ може да ремонтира военна техника“, разкри министърът. И допълни, че украинците знаят за дебата у нас, но това не е било обект на разговори при визитата в Киев.

„Украйна е жертва и има нужда от помощ, за да се защити. Можем да влезем в сценарий на партизанска война, продължителна. Очаквам, че ще бъде намерен компромис за военната помощ за Украйна“, подчерта Заков. Той разказа, че в паметта му силно се е запечатала гледка със стоящ на пейка мъж пред разрушения си дом.

„При разрастване на войната до Приднестровието пред България ще има рискове пред националната сигурност, но директна военна заплаха няма. И преди Русия е осъществявала натиск чрез газа, сега отново го правят“, смята военният министър.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене