ПСС: Лоши са условията за туризъм в планините, има повишена лавинна опасност

ПСС

Лоши са условията за туризъм в планините, има повишена лавинна опасност. Това съобщиха за Агенция „Фокус” от Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския червен кръст (БЧК). Температурите във високата част на планината са между минус 5 и минус 10 градуса. Времето е тихо със слаб вятър, но е мъгливо с ниска облачност. Новата снежна покривка е между 40 и 60 см.
Има повишена лавинна опасност, снеговалежът пада със силни западни и северозападни ветрове, което е направило навявания от 1 м – 1,20 м на определени места. Придвижването в планината е много трудно, поради което не се препоръчват преходи през следващите поне три дни. Препоръчва се също на туристите да карат по зимните маркировки, за карат само по обработените трасета, т.е. ски-пистите, където има чудесни условия за ски.
Работят абсолютно всички обявени съоръжения във всички курорти.
В последното денонощие е имало акция за издирване и извеждане от трудна ситуация на двама чужденци, които са били в района на Банско, в лавиноопасната местност Ечмище. Няма пострадали и акцията е приключила нормално.

Информация за обстановката в планините може да намерите на http://pss.bg.
Телефоните на ПСС са: 02/ 9632000 и 1470.

www.focus-news.net

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене