Борисов изненадващо благодари на Асен Василев и министъра на енергетиката за…

От много време слушаме какви ли не опорни точки и лъжи от управляващите, а сега ни дадоха възможност да ги разбием, разясни лидерът на ГЕРБ.

„Месеци наред, по време на предизборните кампании слушахме какви ли не опорни точки и лъжи от сегашните управляващи. Затова искам да благодаря на Асен Василев, на министъра на енергетиката, че вчера ни дадоха тази възможност да разясним за лъжите, които бяха пускани по адрес на нашето управление“, заяви Борисов на брифинга на ГЕРБ.

Борисов повтори думи на Василев за количествата газ, които можем да внесем от Гърция и Турция. „Можем да доставяме общо около 20 млрд. кубически метра газ“, цитира бившият премиер изказване на министър Василев и уточни, че построените трасета може да се транзитира дори над 30 млрд. кубически метра газ.

„Благодаря му, че след 1 година са прочели и видели каква огромна инфраструктура сме направили, за да има 100% диверсификация“, обяви Бойко Борисов.

Той цитира и изказване на Александър Николов, в което казва, че дълго време е било прокламирано, че „Турски поток“ щял да се изплати за 10 години, но според текущите данни щял да се изплати за 80 години. „Проектът е за 75 години, толкова издържат тръбите. Вложените пари в проекта са 2,1 млрд. лв. без ДДС. 683 млн. лв. са постъпили по сметката на „Булгартрансгаз“. Уважаеми, г-н Николов, умножи 80 години по 683 млн. лв., това прави 80 млрд. лв. Това са 100% държавни тръби“, посочи Борисов.

Само че това като се повтори една лъжа от 4-5 говорители хората започват да вярват.

Корнелия Нинова казва, че България трябва да възстанови разговорите с Газпром и доставките на газ, Асен Василев казва обратното. Когато двама вицепремиери казват две различни неща на кого да вярваме. Те не само не се уважават, те се мразя“, каза още Борисов.

Ако аз съм журналист ще задам този въпрос, как убиват хора, агресорът Путин – жилищни сгради, детски градини, болници, а две неща се пазят като зеницата на окото. Нито един тръбопровод не е ударен и житницата, където се пазят храните за Африка. Поне не съм видял нито единна новина, ако има, ще се извиня, разбира се, заяви лидерът на ГЕРБ Борисов.

„Транзитът на руски газ през Украйна в момента е 105 милиона кубически метра на ден. Това е  35% от консумацията в Европа. Сложете нашите 5 млн. на ден. Какво ще се промени. Как се убиват, деца, разрушават се жилища и петролни бази. Но две неща се пазят – газопроводите и житото, където е продоволствието. Само питам“, каза още той.

 

Жечо Станков обясни, че на него му се пада да разкрие най-голямата лъжа, че няма диверсификация на газа. „От 27 е спрян газът. До края на седмицата трябваше да е спряно напълно подаването на газ. А в момента потребяваме по 5-6 млн. кубика на ден“, сподели той. По думите му само по връзката Кулата-Сидерокастро може да се доставя цялото необходимо количество газ за България

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене