На Светли петък всяка година Православната църква отбелязва празника Св. Богородица – Живоприемни източник

На Светли петък празнуват имена, които даряват живот

 

Празникът е известен и като Живоприемен източник, Живоприемни източник, Живоносни източник. На съвременен език означава Животворен извор. Празникът е свързан с аязмото на манастира „Изворът на Богородица“, който се намира в Истанбул.

Една от легендите е, че църквата е издигната от византийския император Лъв I Тракиец, комуто се явила Богородица, когато бил млад войник. На влизане в града бъдещият император срещнал сляп човек, който го помолил за вода. Гласът на Богородица заповядал на войника да намокри очите на слепеца с вода от близкия извор. Той го сторил и човека прогледнал. Богородица поискала мястото да бъде почитано, както и предрекла на Флавий Валерий Лъв, че ще стане император. Когато това се случило, едно от първите действия, които той предприел, било да построи великолепна църква на извора.

 По този повод във всички епархии на Българската православна църква се отслужва празнична света Литургия.

В манастира „Св. Богородица – Живоприемни източник“ край град Гоце Делчев архиерейска Божествена св. литургия ще оглави Негово високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим.

Манастирът е любимо място на жителите на Гоце Делчев и православни християни от епархията и съседна Гърция, грижливо обгрижван от игуменката майка София.Начало: 9.00 часа.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене