Фолклорният фестивал ”Гергьовски люлки” събира над 370 участници в град Левски

Над 370 са участниците в Седмия фолклорен фестивал ”Гергьовски люлки” в град Левски на 1 май, съобщи за БТА Любка Христова от общината.

От общо 48 заявки за участие от читалища, детски градини, училища и индивидуални изпълнители са от град и община Левски, от Червен бряг, Свищов, Пордим, Сухиндол, Летница, Обединение, София и селата Бутово, Дойренци, Коиловци, Одърне, Борима, Донино – Габровско. Най-много са младите хора и децата участници. Обработен и изворен фолклор ще представят участници от 5 до 80-годишна възраст. Броят на младите хора във фестивала ”Гергьовски люлки” през годините се увеличава, а това е и целта на форума. Съхраняването и популяризирането на фолклорното ни наследство стимулира културните и образовате­лни институции при работа с различни възрастови групи и по този начин предава на поколенията фолклорното ни богатството .

Кметът на Община Левски Любка Александрова ще открие в 10:00 часа официално феста, който е сред най-големите по рода си в област Плевен. Песни, хора и ръченици, изпълнение на гъдулка от 6-годишната Стефани Митева от София, на гайда от Гергана Гъбова и Кристиян Спасов от Пордим, на тамбура от Ива Иванова от Свищов, на флигорна от Богомил Евтимов от Стежерово – участник  в конкурса на Националната система „Живи човешки съкровища – България“ за 2021 г., ще обагрят празничния ден, каза Любка Христова.

Професионално жури с председател проф. д-р Тодор Киров, дългогодишен ръководител катедра „Музикален фолклор и хореография“ в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив ще отличи и тази година най–добрите участници в конкурсната програма. Членове на журито са преподавателите от НУИ „Панайот Пипков“ в Плевен – Елка Недялкова и Валентин Недялков, Илиян Илиев – преподавател по хореография и  журналистката Ина Михайлова.

Специални награди ще бъдат присъдени от кмета на Община Левски, от журито и от спонсорите. Предвидени са и поощрителни награди: за най-артистично изпълнение, за най-малък участник, за най-възрастен участник и „Откритие на фестивала“. Грамота за участие получават всички, а за отличените в конкурсната програма – дипломи и медали.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене