Премиерът: Въпросът за собствеността на храм-паметника „Свети Александър Невски“ намери решение благодарение на усилията на служебното правителство и на църквата

al_nevski

Нотариалният акт за собственост на храма беше връчен на тържествена церемония в Министерския съвет

105840-AL_NEVSKI-02

Въпросът за собствеността на храма намери логичното си решение благодарение на последователните усилия, както от страна на служебното правителство, така и на църквата. С този акт държава и църква си подадоха ръка и демонстрираха пред българския народ, че с добронамерен диалог и със споделени усилия всеки въпрос може да намери своето решение. С тези думи министър-председателят проф. Георги Близнашки откри церемонията в Министерския съвет, на която той връчи на Негово Светейшество Патриарх Неофит нотариалния акт за собственост на храм-паметника „Свети Александър Невски“. „Изключително съм удовлетворен и се надявам примерът, който даваме, да бъде последван, защото това е държавническо отношение към духовните устои на нашата нация“, подчерта проф. Близнашки.

Министър-председателят напомни, че въпросът със собствеността на църквата продължава близо 100 години, като особено драматични са били дебатите през последните 25 години. „След решението, което служебното правителство взе на 1 октомври, вече имах възможност да определя този акт като исторически“, изтъкна проф. Близнашки и добави, че за първи път от много години насам е намерена добра воля въпросът да бъде решен. „Този жест е безпрецедентен и показва добрите отношения между българската държава и Българската православна църква“, категоричен беше премиерът.

В рамките на церемонията беше подписан и договор за учредяване на вещно право на ползване от държавата в лицето на Министерство на културата върху Криптата в катедралния храм, където се намира Музеят за ранно християнско изкуство. Максималният срок за учредяване на такова право според Устава на БПЦ е 25 години, но в писмо на църквата до правителството изрично се посочва, че в съзнанието на Светия синод правото се учредява безсрочно – дотогава, докато българската държава има нужда от Криптата като седалище на музея. „Това е поредното доказателство за добрата воля, която проявяват както държавата, така и Българската православна църква. Надявам се, че по този начин слагаме ново начало в отношенията между църквата, държавата и българския народ“, каза в заключение премиерът проф. Близнашки.

На церемонията в „Гранитна зала“ присъстваха президентът Росен Плевнелиев, членовете на служебното правителство и представители на Светия синод.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене