Силвия от Петрич атакува Еверест заедно с принцесата на Катар

Българката Силвия Аздреева ще се опита да изкачи най-високия връх на планетата Еверест (8848 м). За най-новото предизвикателство стана ясно от профила на младата претричанка във Фейсбук, на който тя публикува снимки от Непал.

Нашето момиче е част от комерсиална експедиция, водена от легендарния алпинист и водач Нирмал Пурджа. Голямата мисия пред Аздреева е да качи на Еверест официалната топка на Мондиал 2022 по футбол. Любопитното е, че компания в това начинание ще й прави принцесата на Катар Асма ал Тани.

През миналата година Силвия успя да стъпи на хималайския връх Ама Даблам (6812 м). Водач на експедицията тогава отново бе Пурджа, който е изкачил всичките 14 8-хилядници в рамките на 6 месеца и 6 дни – световен рекорд, записан в „Гинес“. Любопитното е, че дотогава тя не е била по-високо от връх Мусала (2925 м), а световноизвестният непалец първоначално е бил категорично против да я включи в групата към върха.

„Планинарството за мен винаги е било най-голямата ми страст. От много дълги години имах своята мечта да изкача Ама Даблам. Това е един връх в Хималаите, висок 6812 м, чийто превод значи „майчина огърлица”. Толкова силно ме впечатли! Когато го видях на снимки, онемях – това беше най-красивият връх”, признава Силвия Аздреева, която смело следва и постига мечтите си.

Въпреки че от доста време не живее в Петрич, през месец март тя получи признанието на своите съграждани и бе отличена на церемонията „Спортист на годината” на общината.

Участието в хималайските експедиции освен рисковано е и скъпо удоволствие. Само записването струва 10 000 долара, а цялото начинание – 50 000 долара.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене