Стръвница плаши в Родопите

Мечките опитват да наваксат с храната

Гъбарите са нащрек 

Нападна и изяде крава, но ние сме свикнали с хищниците, казват местните хора 

Гладна мечка обикаля в Родопите и сее страх в сърцата на местните жители.

Стръвницата последно атакува край смолянското село Сливка – напада и изяжда крава. С ден разлика друга крава е убита и край девинското село Триград, като не става ясно дали нападателят е един и същ хищник.

„Мечката нападна едрото домашно животно, но да ви кажа, ние в региона сме свикнали с хищниците. За нас това не е нещо ново. Да, притесняваме се, но знаем, че животните ги има около нас. За щастие, няма случаи на нападения на хора, стръвниците се ограничават с домашните животни“, разказа пред „България Днес“ Маруся Караасенова, кметица на смолянското село Гълъбово, която отговаря и за административното управление на близкото село Сливка.

По нейни думи животновъдите са взели мерки и са оградили пасищата с електропастири, за да предпазят добитъка си от нови нападения.

„Гъбарите също са нащрек. Хората са уплашени, но са готови да излизат в гората, за да изкарват прехраната си. Дано не се стигне до срещи с мечки или други опасни хищници. Добрата новина засега е, че животните предпочитат да се навъртат около кошарите, като спазват дистанция от къщите на хората. Опасно близък контакт няма да е добре, но в търсенето на храна поведението на мечките може да бъде непредсказуемо“, каза още Караасенова.

През този период на годината нападенията на мечки над селскостопански животни се дължат на липсата на хранителна база и загуба на тегло на екземплярите през зимата.

За недопускане на нападения от мечки над селскостопанско имущество екоинспекторите в Смолян призовават стопаните да засилят превантивните мерки по опазване на животни и пчелини. Пашата трябва да се извършва с пастир и кучета, нощуването на животните да е в масивни стопански сгради, да има ограждане с електрически огради, шумови и светлинни отблъскващи средства, препоръчват от областната екоинспекция.

Повалиха най-големия звяр край Сливка

Най-голямата мечка стръвница в Родопите падна повалена от пушката на ловджия преди три години именно до село Сливка. 240-килограмовото горско чудовище издъхва след изстрел във врата, научи „България Днес“.

Едрият хищник обичал мед

Едрият хищник обичал мед

Мерникът на хищния разбойник бил вдигнат отдавна. Стръвницата сътворява големи пакости в района на селата Сливка и Гълъбово. За две години има над 80 нападения. В мечите лапи попадат предимно овце, кози и говеда. Лакомата стръвница често си осигурява и десерт, унищожавайки над 33 кошера.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене