Областният лидер на БСП Юлиян Гошев подава оставка след тежката загуба на изборите

102715-iulian-goshev-pres„Позитано“ 20 съсипа левицата в Благоевградско, като наложи Вигенин за водач на листата през главата на местния актив

 

 

Областният лидер на БСП в Пиринско Юлиян Гошев ще подаде оставка от поста, пише вестник „Струма“ в днешния си брой. Това потвърди самият той пред изданието, но не го обвърза с конкретна дата.

„Ще работя в посока до Нова година БСП в областта да е с нов председател“, това бе лаконичното му изявление. Така той спазва обещанието си, дадено още преди изборите, че ако „Позитано“ 20 наложи Кристиан Вигенин за водач на партийната листа, въпреки категоричното несъгласие на областната структура, той ще се оттегли след 5 октомври.

„Каквото съм обещал, ще го изпълня, Юлиян Гошев си държи на думата“, бе категоричният отговор на лидера. Непосредствено преди изборите той поиска областният съвет да му гласува вот на доверие и бе готов още тогава да се оттегли, ако решението на съпартийците му е друг да води левицата. Никой обаче не пожела да има смени преди изборите, а и той самият стисна зъби и пое ангажимент да изкара кампанията, защото трусовете точно в такъв момент щели съвсем да съсипят партията.

Фиаското на БСП в Пиринско на 5 октомври е огледален пример какво се случва, когато елитът на „Позитано“ 20 не се вслушва в структурите си и се е откъснал от проблемите не само на хората, но и на членската си маса по места. Крайният резултат е 13 000 загубени гласа в Пиринско само за една година. През 2013 г. избирателите в Благоевградска област дадоха на левицата 21,60% от гласовете, т.е. 32 000 души, сега след едногодишно несполучливо управление партията се срина до малко над 19 000 гласа, а най-унизителното е, че БСП падна до трета политическа сила в региона след ДПС. И тук вината не е на местния актив и областното ръководство, а в най-голяма степен на партийната номенклатура на „Позитано“ 20. Главният преговарящ с ДПС за съставянето на кабинета „Орешарски“ Димитър Дъбов направи нещо недопустимо – подари мястото на областен управител на ДПС и вместо да назначи на поста лидера на левицата Юлиян Гошев, назначи Муса Палев и с това настрои хиляди жители на областта срещу БСП,

В следващия момент червените допуснаха още една важна стратегическа грешка, като не направиха кадрови промени в ОД на МВР например, с което „Позитано“ 20 изгуби дори доверието на собствената си членска маса в региона. В същото време ДПС се възползва максимално от влизането във властта и демонстрира на всички възможни нива – от областните до общински структури, влиянието си. Затова и последвалите събития на изборите са в негова полза и във вреда на БСП. И вместо „Позитано“ 20 да си извлече поука, добилият популярност в Благоевград като „Палача на БСП в Пиринско“ Димитър Дъбов бе изпратен за водач на листа в Пловдив след реформите в ръководството на левицата, а областната структура в Пиринско отново бе зашлевена със звучен шамар от новия лидер Михаил Миков, който наложи еднолично Кристиан Вигенин за водач на листата през главата на областната организация. Социалистите в Благоевградско отхвърлиха категорично кандидатурата на Вигенин за водач на листата. Първия път това стана на заседанието на Националния съвет, а втория – на заседанието на Областния съвет. След пет-часови дебати и тайно гласуване предпочитания за Корнелия Нинова дадоха 22-ма социалисти, за Емил Костадинов бяха 19, за Вигенин само двама, една бюлетина беше нередовна.

Тъй като нито един от кандидатите не набра 50% плюс един гласа, топката бе върната при Миков и той отсече – Вигенин ще води листата в Пиринско. Областният лидер Юлиян Гошев открито се разбунтува срещу незачитането на волята на местните организации и обяви по време на национален съвет, че ако Вигенин оглави листата, той ще си подаде оставката. Заявлението бе съпроводено и с предупреждение към новия лидер на столетницата Михаил Миков, че с неумелите намеси в делата на низовите организации на партията потенциалът на левицата за изборите на 5 октомври ще падне катастрофално. Най-лошите прогнози бяха за максимум един депутат, а с днешна дата нещата звучат пророчески. Защото водачът Вигенин очаквано влиза в парламента, но човекът с най-висок преференциален вот – зам. кметът на гр. Гоце Делчев Богдан Боцев, който бе подкрепен от 2581 души, може и да се размине с влизане в 43-то НС, за да влезе в парламента някой от назначените за водачи партийни номенклатурчици, които не са успели да се преборят сами за влизане и чакат гласове-подарък от други области. Това ще бъде дълбоко несправедливо спрямо избирателите, които са гласували за личност, не просто за партия. И последствията ще ударят нов звучен шамар на БСП още на следващите избори, а догодина се задават кметските, освен ако преди това няма още едни извънредни парламентарни.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене