Силвия Кацарова „взриви“ Банско на празника на града

105821-bansko-praznik-01Градоначалникът Георги Икономов: До нас стоят великите духове на нашите титанични предци и ни пазят

 

 

Концерт на Силвия Кацарова бе кулминацията на празничната програма по случай 102 години от освобождението на Банско. Залата в читалище „Никола Вапцаров“ се оказа тясна да побере стотиците фенове на българската музика и банския фолклор. Празничният концерт „Банско празнува“ първоначално бе предвидено да бъде на площада, но заради дъждовното време мероприятието се премести в залата на читалището. Официални гости на събитието бяха депутатът от ПП ГЕРБ Даниела Савеклиева и кметът на община Разлог инж. Красимир Герчев. Поздравления за празника на града изпратиха президентът на Република България Росен Плевнелиев, областният управител на Благоевград Димитър Димитров и още много общественици и политици.

Домакинът – кметът на Банско Георги Икономов, приветства пълната зала. Той изтъкна, че Банско продължава да израства.

„Защото до нас стоят великите духове на нашите титанични предци и ни пазят. Празникът е не само израз на нашата признателност към тях, но и тържество на непобедимата ни воля, на непобедимия дух на всички, родени на тази земя. На Антон Тодев и четниците му, на Свети Паисий, на Неофит Рилски, на Хаджи Вълчо, игумена Лаврентий и стотици други величави личности.

А днес ние се гордеем с града си, защото заема достойно място сред световните ски курорти. Заслужено носи името Зимна столица на Балканите и Лятна столица на изкуствата. Заслугата за това признание е преди всичко на Вас. И ние всички трябва да се гордеем“, каза в словото си градоначалникът Икономов.

 

Самодейни състави към читалище „Никола Вапцаров“ по страхотен начин представиха неподражаемия бански фолклор. След тях на сцената излезе примата на българската естрада – Силвия Кацарова. Цялата зала се разпя на вечните й хитове „Огън от любов“, „Топъл дъжд“, „Големият кораб минава“, „Обещай ми любов“, а най-малките излязоха на сцената и влязоха в ролята на балет на Силвия Кацарова.

Както E79news писа, празникът на Банско бе почетен и от Неврокопския митрополит Серафим. По рано вчера ученици изпълниха небето на курортния град със стотици балони, във всички учебни заведения тържествено бе издигнат националния флаг, бяха положение венци и цвета пред паметника на „Банско помни героите” в знак на признателност към загиналите за освобождението на Пиринска Македония.

За финал общинска администрация Банско бе подготвила пищна заря, която озари небето над курорта и запечата незабравимите спомени на банскалии от празника.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене