ВЕЦ в Црънча монополизира пазара на зелена енергия в Сатовчанско и Неврокопско!?

В България има поне 140 действащи руслови ВЕЦ, но едва три от тях са с изрядни документи. Много от централите нарушители са собственост на фирми, свързани с политици от различни партии и техни роднини. Оказва се, че повечето т. нар. руслови минивецове, изградени в коритата на малки реки, са незаконни – собствениците им не са се снабдили с документ, че държавата им разрешава да строят там. При това положение не ясно как изобщо те са преминали всички процедури и са получили разрешение за експлоатация. По случая екоактивисти внесоха сигнал в прокуратурата.

Зад незаконните малки вецове, които се водят за „зелени“ производства на ток и получават от държавата преференциални, т.е. високи цени за тока, стоят интересни инвеститори. Собственик на ВЕЦ „Мусомище“ например е Красимир Първанов, бивш директор на НЕК, бивш зам.-министър на енергетиката и собственик на редица частни ВЕИ проекти. Във фокуса на разследването ни попадат още синовете на президента Георги Първанов – Владимир и Николай. ВЕЦ „Флеш“ е собственост на „Флеш“ ООД, в която съдружници са Владимир Първанов и Марияна Добрева.  Добрева бе съветник на Георги Първанов в президентството.

Интересни имена излизат около ВЕЦ „Црънча“, създадена от покойния Симеон Василев, активист на ГЕРБ. Негов съдружник там е Росен Маринов, който през 2009 г. бе обвинен в предлагане на подкуп от 100 000 лв. на шефа на Агенцията по рибарство. Във веца работят синовете на кметовете на Црънча (ГЕРБ) и на Бръщен (Реформаторски блок). Тук нещата са най – скандални според нас, защото същият ВЕЦ се намира в област Пазарджик, където за енергоразпределението отговоря ЕВН. По закон ВЕЦ Црънча трябва да продава енергия именно в района на ЕВН и областта си, но странно как същият ВЕЦ продава енергия в зоната на ЧЕЗ – именно общините Сатовча и дори Гоце Делчев. Кой им позволява това, питаме ние от Топ Преса? Дейността на този ВЕЦ в огромна част спира инвестициите в енергетиката, казват специалистите. От друга страна това си е чиста нелоялна конкуренция. Законът го забранява, но за собствениците на ВЕЦ-а законите не важат.

Разследването осветява като собственик на ВЕЦ „Арнаутовци“ Костадин Паскалев, когото помним като червен депутат, строителен министър и кмет на Благоевград.
Това са само част от минивецовете, построени и въведени в експлоатация на ръба на закона и отвъд него. Бумът на издаването на разрешения за строеж на такива обекти е по времето на тройната коалиция. Бумът на строителството пък е при първото правителство на Бойко Борисов, когато всички инвеститори бързат да се закачат за мрежата, за да се възползват от високите цени на „зеления“ ток.

Юридическият проблем с тях е, че са изградени в речни русла. Коритата на реките са публична държавна собственост, а инвеститорите нямат отстъпено право на строеж там. Вецовете са построени „въз основа на разрешително за ползване на воден обект, който се издава от Басейнова дирекция“, казва Георги Даракчиев, който от няколко месеца оглавява Дирекцията за национален и строителен контрол (ДНСК). Именно приемателните комисии на ДНСК е трябвало да проверят книжата, преди да издадат разрешенията за експлоатация на вецовете, но по незнайни причини те не са реагирали на липсата на право на строеж.

Според известния юрист Огнян Герджиков някои централи несъмнено са незаконни. „Не е достатъчно да имат разрешение за водовземане и водоползване – те не гребат с кофи от водата или да черпят с маркучи да поливат. Те изграждат съоръжения вътре в коритото на реката“, коментира проф. Герджиков, който оглавява съвета по законодателство.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене