Зеленски: Можем да воюваме с Русия и 10 години, Байдън лично да посети Киев

По думите му, колкото по-бързо преговорите с Москва започнат, толкова по-малко хора ще загинат, но това не може да се случи на базата на руските ултиматуми

Украинският президент Володимир Зеленски смята, че една визита на президента на САЩ Джо байдън в Украйна би могла да се състои. Това Зеленски заяви в интервю за Си Ен Ен, отговаряйки на въпрос на журналиста за възможността американският държавен глава да посети Киев. 

Зеленски отговори, че разбира, че решението на неговия американски колега зависи от ситуацията със сигурността в Украйна.

„Неговата визита зависи от ситуацията със сигурността…, но аз мисля, че той е лидер на САЩ и затова той трябва да дойде тук, за да види всичко със своите собствени очи“, подчерта Зеленски.

Украинският президент заяви още, че Киев е готов за дипломатически диалог с Москва, но такъв разговор на базата на ултимативните условия на Кремъл не може да се състои.  Ако се появи възможност, то „ние ще говорим“, подчерта той.

„Но не можем да говорим на базата на ултиматумите на Русия. В този случай това е въпрос за отношение към нас, а не към това, дали ще бъде диалогът „добър“ или „лош“. Такъв диалог е невъзможен“, каза Зеленски.

По думите му, колкото по-бързо такъв разговор започне, толкова по-малко хора ще загинат, но той не изключи и друг вариант за войната.

„Можем да воюваме с Русия и 10 години“, категорично заяви той.

Украинският държавен глава каза още, че руските атаки по украинците затрудняват дипломатическия диалог с Русия за прекратяване на войната.

„Както вече съм казвал и преди, каква е цената на всичко това? Това са хората. Много хора, които ще бъдат убити. Кой ще плаща в крайна сметка за всичко това? Украйна. Само ние. За нас това наистина е много висока цена“, каза той.

По думите на президента, засега шансовете за успех на преговорите с Русия намаляват, защото украинското общество не иска продължение на диалога.

„Шансовете намаляват с всеки изминал ден. Помислете за Буча, за Волноваха, за Бородянка, за Мариупол. Настъпва време, когато никой няма да иска да си говори. Нашето общество не иска ние да продължаваме преговорите“, каза Зеленски, отговаряйки на въпрос относно перспективите на преговорите с Русия.

По думите на Зеленски, Украйна не възнамерява да се откаже от територии в източната част на страната, за да приключи войната, и е готова за бъдещи сражения за Донбас. Тази битка може да повлияе на бъдещото водене на бойните действия.

По думите на украинския държавен глава, ако Русия превземе Донбас, то няма гаранции, че тя няма да се опита втори път да тръгне към Киев. Затова за Украйна е важно да сдържа Русия и „да настоява за своето“, все пак предстоящата голяма битка за Донбас може да повлияе на хода на цялата война.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене