Розова луна, Пасхална луна, пълнолуние през април и с какво е свързано

Пълнолунието през април тази година е специално, защото съвпада с честването на католическия Великден – причината да бъде наричано Пасхална луна. Има и друго, доста по-поетично име – Розова луна.

Твърди се, че Розовата луна сбъдва желания.

Но първо да видим защо се казва така.

Луната обикаля около Земята на всеки 29 дни, поради което пълнолуние има приблизително веднъж месечно.

Луната в нощта на 16-и април 2022 г. ще бъде в обичайния си цвят,  по-скоро оранжева, посочва T+L. Нарича се Розова заради едни от първите диви цветя, които разцъфтяват в Северна Америка – флоксът.

Снимка 570784

Красивото растение впрочем от години се отглежда и в България за декорация на бордюри или каменисти терени. Със или без флокс обаче нищо не може да ни попречи да се разходим навън, за да наблюдаваме красивото априлско пълнолуние.

Има и други имена за пълнолунието от април – то се нарича още тревно или яйчно.

Кога да наблюдавате розовата луна?

Най-доброто време за наблюдение е тази събота, при изгрев на луната, тя ще се покаже над източния хоризонт около 19:55 ч. българско време. Най-подходящо е да я наблюдаваме в по-късните часове на място, което е далеч от източници на изкуствена светлина.

Великолепният оранжев цвят постепенно се превръща в бледожълт и накрая в ярко бяло кълбо, докато се издига по-високо в нощното небе.

Кога е следващото зрелищно пълнолуние?

Следващото зрелично пълнолуние е “супер кървавата цветна луна”, която ще се появи в небето на 16 май 2022 г. По-късно същата вечер тя ще премине в сянката на Земята, водейки до пълно лунно затъмнение, известно още като “кървава луна”, тъй като лунната повърхност ще придобие червеникав цвят.

Тази съвкупност от явления ще продължи зашеметяващите 84 минути.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене