Хората в община Струмяни се обединиха от каузата в помощ на 7-месечния Ники

Каузата за малкия Ники и осигуряването на неговото лечение зад граница продължава да трогва хората в община Струмяни. Две инициативи ще организира Общинска администрация, за да набере необходимите средства и 7-месечното момченце да оздравее. Общината, заедно с образователни, културни и социални институции, ще проведе благотворителен концерт за набиране на средства под надслов „Да помогнем на Ники“. Събитието ще е на 5 май, четвъртък, от 17:30 ч. в залата на Народно Читалище „Братя Миладинови“ в село Микрево, където живее 7-месечният Ники със семейството си.

В подкрепа на инициативата в 16:00 ч. пред читалището в населеното място ще бъде открита изложба-базар за набиране на средства за подкрепа на лечението на детето. Всеки, който желае да закупи покана на стойност 10,00 лева за благотворителния концерт, може да го направи в Общинска администрация-Струмяни, кметствата в с. Микрево и с. Илинденци, както и в читалищата в общината.

Пролетна работилница ще изработва артикули за пролетния благотворителен базар „Да помогнем на Ники!“. Тя отваря врати за големи и малки всяка сряда до Гергьовден – на 20.04.2022 г., 27.04.2022 г. и 04.05.2022 г. В тези дни от 16:00 часа в залите на трите читалища на територията на община Струмяни – НЧ “Братя Миладинови“ – с. Микрево, НЧ “Будител“ – с. Струмяни и НЧ “Климент Охридски“ – с. Илинденци, сръчните ръце на деца и възрастни ще майсторят различни сувенири, които после ще се продадат, а средствата ще отидат за малкия Ники. Нека заедно да помогнем на Ники, призовават организаторите.

7-месечното момченце е с тежка диагноза след неговото раждане. Ники е второто дете в семейството на Любка и Димитър Чолеви от с. Микрево. Раждането е било тежко, защото той е тежал почти пет килограма. Родил се е задушен, с липса на собствено дишане. Бил е в кувьоз в различни болници, първо в Благоевград, а по-късно е преместен в София. Бил е на апаратно дишане. Поставена е диагноза пареза на плексус брахиалис „акушерска парализа“ в дясната ръка със засягане инервацията на дясното око (клод-бернар-хорнер синдром).

През март 2022 родителите провеждат консултация с неврохирург от Турция, който е констатирал състоянието на детето и е препоръчал оперативно триетапно лечение в Турция. Интервенцията струва 10 000 евро, сума непосилна за семейството му.

Първата операция трябва да бъде направена през месец май. Ники и родителите му имат надежда, че няма да останат сами в тежката си битка за оздравяването на детето. И тази надежда може да стане реалност с емпатията на хората от община Струмяни.

ilindenpres.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене