Жители на Симитли роптаят: Защо се бави толкова пускът на новия мост, ежедневно обикаляме 20 км на скъпите цени на бензина?!

Защо се бави пускането на новия мост над река Струма при Симитли, който бе построен преди един месец – този въпрос задават читатели на в. „Струма”, които недоумяват каква е причината съоръжението все още да не работи. Жителите на Симитли негодуват, че им се налага всеки ден да обикалят и навъртат по 20 км с колите си, което при скъпите цени на бензина и дизела им идва в повече. Търпението им започва да се изчерпва и дори се чуват гласове за протест, като идеята набира скорост в социалната мрежа. Въпроси валят и към депутата от Симитли Стефан Апостолов, когото вчера потърсихме за коментар.

„Хората са прави да недоволстват, тъй като мостът е готов от 1 месец, но няма кой да подпише документите. Вече има издаден Акт 15, сега се чака Акт 16 за пускане на съоръжението в експлоатация, което е държавна собственост. Няколко пъти съм задавал въпроси към шефа на АПИ, провеждал съм лични разговори. Онзи ден говорих и с министъра на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов, на чието подчинение са АПИ и ДНСК. Първият му отговор беше: „Пари няма“, но след като му обясних, че не става въпрос за пари, тъй като мостът е построен, каза, че ще провери. След това обеща, че другата седмица ще се сформира комисия. Дано спази обещанието си, защото наближават великденските празници и хората искат да се придвижват спокойно и да ползват това прекрасно съоръжение, което бе направено в техен интерес. Това е в полза и на бизнеса, тъй като връзката от двете индустриални зони до АМ „Струма“ става по-бърза при обновената пътна инфраструктура”, заяви депутатът от ГЕРБ Стефан Апостолов.

Подобрения е необходимо да се направят и на жп прелеза покрай моста, като идеята е да се поставят нови гумени покрития, за да не си трошат шофьорите колите. В тази връзка депутатът е отправил питане до министъра на транспорта и съоръженията за това кой е собственик на индустриалния клон (жп линия) и свързващата площадка на рудник „Ораново“ при гара Симитли, и кой е отговорен за неговата поддръжка. От отговора на министъра стана ясно, че собственик на железния път е ДП „Национална компания Железопътна инфраструктура”, а след Вагоноизхвъргачка II до рудника е на пернишката фирма „Балкан МК“ ЕООД, чието задължение е да го поддържа.

„Тъй като досега собствениците на рудника казваха, че не са собственик на жп линията в този участък, сега на база на официалния отговор на транспортния министър ще бъде издадено предписание, за да се монтира гуменото покритие при жп прелеза, така че да бъде в унисон с новата визия на моста”, обясни Стефан Апостолов.

Припомняме, че в изграждането на новия мост, който свързва центъра на града с Е-79 и кв. „Ораново”, бяха инвестирани над 2 милиона лева. Строителството стартира на 1 септември миналата година с премахване на стария железен мост, строен през 1939 г. от немците, чиято гаранцията бе изтекла преди 20 години. Тъй като старият мост бе тесен, преминаването по него на автомобили ставаше само в една лента, което не позволяваше разминаване. Изцяло новият мост е с две ленти за движение за леките, както и за товарни МПС, като има и зона за пешеходци.

Мостът е връзка между центъра на Симитли с квартал „Ораново“, главен път Е-79, бъдещата АМ „Струма“ и път II-19 Симитли-Предел-Банско-Гоце Делчев-ГКПП „Илинден-Екзохи“.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене