Близки на моряците от „Царевна”: Казали са на армията на ДНР, че искат да се евакуират

По думите им българските власти не са се свързали с хората от екипажа

Моряците от „Царевна” са се евакуирали сами. Това обясняват близки на българите, които бяха блокирани на пристанището в Мариупол. „На тях им е писнало да чакат, събрали са си куфарите, слезли са от кораба, намерили са войниците от ДНР, които владеят пристанището, и са помолили да бъдат евакуирани”, разказа Севдалина Стоянова.

Тя посочи, че на място не е имало представител на българската държава и на военното разузнаване. „Членове на екипажа са слезли на своя глава от кораба. Явно частите на Донецката армия са били в непосредствена близост и са отишли при тях. Казали са им, че искат да се евакуират”, посочи Катерина Димова.

По нейните думи от ДНР са приели идеята „на драго сърце”. Казали също: „Какво чакахте досега”. И още: „Знаем, че вашето правителство не ни харесва, но ние сме длъжни да ви помогнем, не можем да ви оставим тук. Длъжни сме да ви съдействаме”, поясни Димова.

„Оттам нататък са тръгнали и са организирали всичко. Първата им работа е била да снимат членовете на екипажа, за да можем ние близките да видим, че са живи и здрави. Дали са им хранителни продукти и днес вече ги настаниха в хотел”, добави тя.

 

 

Димова посочи, че към този момент съпругът ѝ не е споделил българските власти да са се свързали с моряците. „Постоянно са с охрана. Първо са били войниците от Донецката армия, после полицаи”, подчерта Димова.

Близките категорично отрекоха при българите на кораба да са се качвали украински националисти и да са им вземали личните телефони. „Никой не се е качвал. Не са били отвлечени в никакъв случай”, разказаха те. И уточниха, че всички са добре и са по-спокойни.

„Представителите на Донецката армия са им се извинили за причиненото неудобство. Казали са им: „Извиняваме се, че ви въвлякохме в това, но от осем години сме много потиснати и затова се стигна до този казус”, каза още Димова.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене