Както е известно, настоящите дванадесетокласници са първият випуск, „излизащ” по новия закон за предучилищното и училищното образование

2446 зрелостници в Пиринско искат да покажат знанията си по български език и литература

2446 зрелостници от област Благоевград подадоха заявления за допускане до държавния зрелостен изпит по български език и литература /сесия май-юни/ на настоящата учебната 2021/2022 г., съобщи за „Струма” началникът на Регионалното управление на образованието Ивайло Златанов.

Както е известно, настоящите дванадесетокласници са първият випуск, „излизащ” по новия закон за предучилищното и училищното образование. Съгласно новите учебни програми всички матури ще са по нов формат. Задължителният държавен зрелостен изпит по български език и литература ще е върху учебно съдържание, изучавано за придобиване на общообразователна подготовка във втори гимназиален етап, тоест XI и XII клас. Въз основата на промените, зрелостниците, обучавани по училищен учебен план, който осигурява профилирана подготовка, вече ще придобиват средно образование след успешно полагане на ДЗИ по БЕЛ и на предмет по избор, изучаван като профилиращ във втори гимназиален етап. Съответно дванадесетокласниците, обучавани по училищен учебен план, който осигурява професионална подготовка, трябва задължително да положат като втора матура държавен изпит за придобиване на професионална квалификация – по теория и практика на професията.

Новост е, че се увеличава броят на предметите за втори ДЗИ. Така според профилирането, за пръв път ще има матури по музика, изобразително изкуство, информатика, информационни технологии, предприемачество.

По свое желание зрелостник може да положи и до два допълнителни изпита по избрани от него учебни предмети измежду български език и литература, чужд език – английски, френски, немски, италиански, испански или руски, математика, информационни технологии, физика и астрономия, биология и здравно образование, химия и опазване на околната среда, история и цивилизации, география и икономика, философия. В случай че избраният учебен предмет е изучаван от ученика като профилиращ, държавният зрелостен изпит се полага върху учебното съдържание от задължителните модули на профилиращия учебен предмет, изучавано в избираемите учебни часове във втори гимназиален етап на средното образование. Ако пък не е изучаван от ученика като профилиращ, ДЗИ се полага върху учебното съдържание, изучавано в задължителните учебни часове в средната степен на образование.

Също така за първа година ученик може да избере и да се яви два пъти на матура по БЕЛ – веднъж като задължителен изпит от общообразователната, и втори път от профилиращата подготовка. По този повод председателят на регионалната комисия по организиране и провеждане на ДЗИ Екатерина Текерска разясни, че освен като първа /задължителна/ български език и литература може да бъде положен като трета матура /по желание/, ако е изучаван като профилиращ предмет. За втори изпит обаче ученикът трябва да избере друг предмет от профилиращата подготовка във втори гимназиален етап.

За настоящата учебна година няма зрелостник в областта, който да е пожелал да отиде на матура по БЕЛ два пъти и съответно при успешно полагане да получи две оценки от ДЗИ по този предмет в дипломата.

Статистиката показва, че 1421 зрелостници в Пиринско са подали заявления за допускане на ДЗИ по предмет от профилиращата подготовка. 56 са избрали за втора матура математиката, 43 история и цивилизации, 7 физика и астрономия, 233 география и икономика, 5 химия и опазване на околната среда, 145 философия, 187 биология и здравно образование, 16 информатика, 53 информационни технологии, 9 музика, 16 изобразително изкуство, 23 предприемачество.

Във връзка с новите формати старши експертът по чужд език Йорданка Тренева акцентира, че държавният зрелостен изпит по английски, френски, немски, руски… ще бъде спрямо равнището на съответния чужд език, съгласно училищния учебен план, по който се е обучавал ученикът. Така например само по английски език ще има пет варианта на матури – от нива В1, В1.1, през В2, В2.1 до А2, за които /включително и като трета матура по желания/ заявления са подали общо 615 зрелостници, като 379 искат да се явят на ниво В2. Руският език с единствено ниво за областта В 1.1, е предпочетен от 7 зрелостници, немският с три нива от 22-ма, френският от 7 и испански език от 4-ма.

Допълнителна /трета матура по желание/ искат да положат 173 зрелостници. 21 са избрали предмети от профилираната подготовка /като най-много – 12, са по математика/ и 153 от общообразователната.

Задължителен изпит за придобиване на втора или трета степан на професионална квалификация имат желание да положат 953 зрелостници. Яснота относно новите моменти и „специфичната материя” внесе старши експертът по професионално образование инж. Антоанета Николова.

„Важното е да отбележим, че за първа година изпитите за професионална квалификация в професионалните гимназии/ паралелки стават втора задължителна матура. До миналата учебна 2020/2021 г. явяващите се зрелостници развиваха тема. От тази година имат право да избират измежду три варианта: писмена работа по изпитна тема, тест, дипломен проект в теоретичната и практическата части, отнасящ се само за професиите, които са с трета степен на професионална квалификация. В област Благоевград имаме и трите варианта, като зрелостници от общо 19 училища /18 професионални гимназии и спортното училище/ ще се явят на изпитите за професионална квалификация”, коментира инж. Николова и допълни, че три от училищата са избрали тестовата форма, в някои е предпочетен традиционната изпитна тема, в други защита на дипломен проект.

Що се отнася до отделните варианти старши експертът по професионално образование разясни, че тестът включва около 25 въпроси с различен по вид задачи. Съдържат се и приложни задачи, има въпроси с избираем и с отворени отговори. По критерии, утвърдени от МОН, тестовете се разработват от учители в съответните училища. Педагозите, участващи в съставянето, са преминали обучение и са сертифицирани. Продължителността на изпита /теста/ по теория на професията и изтеглена от МОН тема е 4 астрономически часа.

Частта по практика включва индивидуално задание утвърдено от директора на училището с продължителност до три последователни дни и не повече от шест астрономически часа дневно.

Форматът на другия вариант – писмена работа по изпитна тема, включва също теоретична част от 4 часа, като номерът на изпитната тема също се тегли в деня на изпита в Министерството на образованието и науката и индивидуално задание по практика.

От 935 зрелостници, подали заявления за държавни изпити по професия, 605 са предпочели защита на дипломен проект. В рамките на теоретичната част на изпита за трета степен на професия ученикът устно трябва да представи разработения дипломен проект и да отговоря на поставените от изпитната комисия въпроси. Изложението може да се съпътства от демонстрация на елементи от дипломния проект. Практическата част на изпита може да бъде демонстрация на определена практическа задача от дипломния проект.

Темите на проектите предварително се утвърждават от директора на училището най-късно пет месеца преди началото на изпитната сесия. Индивидуалното задание по конкретна тема за всеки ученик се възлага от ръководител консултант, който е учител по професионална подготовка. Сред задълженията на консултатите, разписани детайлно в Наредбата №1 /за организацията и провеждането на изпитите за придобиване на професионална квалификация/, е да предоставят информация за необходимата литература, материали, каталози, справочници, технически и други данни, да контролират изпълнението на проекта и да правят препоръки. Предвидени са до четири консултации с всеки ученик.

Ученикът предава дипломния си проект не по-късно от 20 дни преди първата от определените дати за изпита. Дипломният проект се рецензира, като рецензенти могат да бъдат учители по професионална подготовка, представители на работодатели, на висши училища, а за учениците в обучение чрез работа (дуална система на обучение) – наставници от предприятието, в което ученикът провежда практическото обучение в реална работна среда.

Дипломният проект, чийто обем трябва да е минимум 30 страници, се допуска за защита при наличие на положителна рецензия.

„Независимо от предпочетения вариант, изпитът за професионална квалификация се счита за успешно положен при резултат от най-малко 50 точки от максимални 100. Или 50 точки е минималният праг, равняващ се на оценка от „Среден” /3/, подчерта старши експертът по професионално образование и припомни, че при завършването на средното си образование учениците от професионалните гимназии наред с дипломата получават и свидетелство за професионална квалификация.

На 18 май е ДЗИ по български език и литература. На 20 май е матурата по профилиращ предмет/теория за придобиване на професионална квалификация. Допълнителните изпити по желание са в периода 26 май-3 юни, като на същите дати се провеждат и съответните задължителни държавни зрелостни изпити, с изключение на изпита по български език и литература, за лица, завършили последния гимназиален клас преди учебната 2021-2022 година). До 6 юни е провеждането на задължителния държавен изпит за придобиване на професионална квалификация (в частта му по практика на професията).

Източник: Вестник Струма

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене