Ще се откаже ли Украйна от своите територии в името на мира – Зеленски даде отговор

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че не е готов да даде украински територии на Русия в името на мира и не иска да бъде в ситуация, в която може да възникне подобен въпрос. Това каза държавният глава на Украйна в интервю за предаването „60 минути“ по американската телевизия CBS.

По-специално Зеленски беше попитан дали е готов да се откаже от която и да е част от Украйна в името на мира. Той отговори, че не може да се откаже от държавата си и допълни:

„Ще ви отговоря така: не бих искал да попадна в ситуация, в която трябва да мисля за това много сериозно и наистина да отговарям на такъв въпрос. Наистина не бих искал това. Мисля че вече дадохме много хора и го направихме, за да спасим държавата си, така че най-малкото ще сме виновни пред тях. Затова трябва да се държим докато можем.“

Зеленски коментира, че определено очаква въпросът за част от украинските територии да бъде повдигнат. „Разбираме руската страна. Разбираме, че това е една от точките, за която те говорят през цялото време – признайте Крим за руска територия. Точно това аз няма да призная! И освен това те искат да решат въпроса за Донбас, а апетитът им се увеличи, те искат целия Донбас. След това завзеха и временно окупираха Херсонска област и част от юга. Знаем, че те много искат да заграбят южната част от страната ни. Затова разбирам какви точно въпроси ще се появят на тази среща, ако има такава, защото засега среща не е имало“, каза президентът.

По думите му Украйна не е готова да се откаже от територията си. „Мисля, че ако бяхме готови на това, нямаше да има война“, каза Зеленски.

Украинският президент също така отбеляза, че руската армия се подготвя да започне нова вълна от военни действия в източната и южната част на Украйна и че това ще са най-трудните битки.

В същото време Зеленски заяви, че е 100% уверен в украинските граждани и във въоръжените сили на Украйна. Но това, в което не може да бъде уверен, е дали Украйна ще получи от Запада това, което й е нужно, визирайки оръжията.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене