Какво е било традиционното българско облекло в миналото?

Традиционното облекло на българите е претърпяло съществена промяна с годините. От отличителната бяла риза и цървули не е останала и следа. Днес младите поколения само са чували за тях, виждали са ги на снимки и картини или в музеите, но рядко са се докосвали до тях или са имали възможността да ги облекат. Днес изтупваме праха от традиционното българско облекло и ви разкриваме чара, символиката и красотата му, за да го опознаете и да разберете защо в разказите ризата на юнака, тръгнал да се бие за правда и свобода, винаги е била бяла.

Бялата риза била в основата на дамското традиционното облекло. Тя достигала до прасците на жените и никога не ходели само по нея. Препасвали върху бялата риза престилки или обличали сукман. Ризата носи скрита символика – в нашия фолклор с нея се гиздели самодивите. Обикновено се изработвала от коноп, лен или от коприна – каквито ризи носели по-заможните жени. Характерно за ризата било, че е богато украсена с бродерии, които често обримчвали пазвата и краищата на дългите ѝ ръкави. Характерен за традиционното българско облекло бил тъмният цвят на сукманите в контраст с бялата риза. Съществували варианти с и без ръкави, а гайтани и бродерии го украсявали и му придавали онзи български дух и неподправен чар. Престилките също били богато украсени и обикновено шарени. Някои жени препасвали две престилки – една отпред и една отзад, а отгоре носели колан, който държал престилките на мястото им или просто подчертавал талията. Един от символите на традиционното българско облекло била бялата кърпа на главата. Тя показвала, че жената  омъжена и е била задължителна за невестите. По кърпата е можело да се познае и материалното състояние. iStock Други, характерни за традиционното българско облекло на жените дрехи, били: саята – вид туника, аладжата, която се отличавала с цветността си или била с десен на райета, забун – дрехата била с широки ръкави, традиционно бяла и изработена от вълнен плат, по-късно се носят и фустаните – под влияние на европейската мода.

Какво е било традиционното българско облекло за мъжете в миналото? Бялата риза е традиционна и носи символика и при мъжете. Юнаците и хайдутите винаги били с бяла риза, която се белеела и върху която с гордост оставяли кръвта си в битки за родината. Мъжката риза била по-къса от дамската – до коленете, но и мъжете, както жените, не ходели само по риза. Традиционна мъжка долна дреха били потурите. Потурите традиционно се ушивали от шаяк и били тесни в долната част и широки  в горната. Цветът бил тъмен. Сред традиционното българско облекло за мъжа виждаме и чеширите, които се отличавали с крачоли, плътно прилепнали за крака. Вместо колан мъжете носели пояс. Той бил дълъг около 2 метра, така че да се преметне няколко пъти през кръста, а цветът му обикновено бил червен или бордо, рядко син.  Поясът мъжете използвали вместо джобове и съвременно портмоне. Там държали кесията си, криели оръжието си или напротив – демонстрирали ги, закачайки ги на пояса. На краката си обували цървули, които сами изработвали от кожата на прасетата, отглеждани от тях в двора за храна. Като традиционно българско облекло за мъжете, което е неизменна част от фолклора и миналото ни, не можем да пропуснем калпака. Той пазел главата и рядко бил свалян – като знак на уважение, по време на сън и при влизане в църква. За изработката му най-често се използвала овча кожа. Огромно е разнообразието от български народни носии, те се отличават една от друга в зависимост от областта, но всички носят традициите, славното минало и духа на България, втъкани в себе си.

Actualno.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене