ОбС – Сандански бетонира Д. Димитров на шефския пост в УВЕКС за още 3 г.

Вр.и.д. шефът на УВЕКС Димитър Димитров получи пълна подкрепа от съветниците в Общински съвет – Сандански да управлява общинското дружество с нов три годишен мандат. Това стана факт по време на проведеното редовно заседание на ОбС, проведено вчера. С гласовете на 27 съветници Д. Димитров бе избран за управител на общинското дружество. Той бе единственият кандидат, допуснат до участие в конкурса от времената комисия, председателствана от Снежана Стоянова. Тя представи решението на комисията, че допуска до избор кандидата Димитър Димитров до последния етап – гласуване в заседание на Общинския съвет.

Д. Димитров представи бизнес програма за управление на дружеството и поясни, че тя е изготвена на база на бизнес плана на дружеството, който е вкаран в КЕВР. Според Д. Димитров поисканото увеличение на цената на водата на 1 лев ще изправи дружеството на крака, а ако не се случи това, нещата ще се задълбочат. В момента цената на куб.м вода е 86 стотинки с ДДС.

Той поясни, че от 2016 г. има решение на КЕВР, с което цената на водата е завишена с 10 стотинки, а на каналната вода – с 6 стотинки. „Юристи ще трябва да се произнесат дали може да работим по тези цени”, каза Д. Димитров.

Дебатите започнаха с приемане на отчета на общинското дружество за изтеклата календарна година. От отчета стана известно, че дружеството е на загуба в размер на 171 000 лева от несъбрани вземания от бизнеса. Сред най-големите длъжници на общинското дружество са фирма “Мира”, плувният интернат, почти всички собственици на хотели и други. Натрупаната сума от тях е в размер на 387 000 лева според съветника Живко Иванов.

Явор Аргиров поиска писмена справка за големите длъжници на дружеството. „Не може на дядото от с. Склаве да му се спира водата, а на бизнесмени, които карат скъпи коли, да не се прекъсва водата, въпреки че не плащат”, каза Я. Аргиров.

Предложението на Яне Янев бе да се свика извънредно заседание на Общинския съвет с една точка – търсене на варианти за изготвяне на оздравителна програма на общинското дружество УВЕКС. Това негово предложение бе подкрепено единодушно от съветниците.

До провеждане на конкурс се стигна, след като на 5 май изтича временният договор за управление на Димитър Димитров. Кметът Атанас Стоянов призова съветниците да дадат мандат на Димитър Димитров, като заяви, че той е отговорен и амбициозен човек и е доказал, че може да се справи с управлението на дружеството, което не е в добро финансово състояние.

ЛИДИЯ МАНЕВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене