Двоен триумф за А. Попов и Юл. Златкова в Банско, местната надежда Л. Питова със сребро при жените и две титли при девойките

Националите Алберт Попов (Мотен) и Юлия Златкова (Юлен) са шампиони на България в гигантския слалом, дублирайки титлите си от слалома. Стартът на дългата дистанция се проведе на писта „Томба“ с ден по-късно заради неблагоприятни атмосферни условия в Банско. Пръв при мъжете стана австралиецът Хю МакАдам с време 1:50,04 мин. Втори само на 0,06 сек. финишира сребърният медалист от олимпиадата в Пекин Жан Кранец (Слвн). Най-добрият ни алпиец Алберт Попов завърши трети на 1,31 сек. и взе златото в националното първенство като най-предно класирал се български състезател. Среброто е за четвъртия Константин Стоилов (Витоша ски), а бронзът за шестия Калин Златков (Юлен). При жените първа е Тина Робник (Слвн), която е 25-а в световната ранглиста в гигантския слалом. Тя изпревари с 1,99 сек. своята сънародничка Ана Буцик. Трета на 3,58 сек. е Луиза Бертрани (Ит). От нашите алпийки най-напред е Юлия Златкова, която зае четвъртата позиция, но триумфира в държавния шампионат. Петата Лиляна Питова (Банско) се окичи със сребърното отличие, а в надпреварата на девойките младша възраст грабна титлите и в двете дисциплини.

Топ алпиецът на България А. Попов посети финалния лагер на най-добрите млади таланти от проекта „Научи се да караш ски“ и се снима с тях на финала на Бъндеришка поляна, пожелавайки им да обичат ските и природата. По-късно гостува и в хотела на финалистите, за които професионално се грижи екипът на Димитър Ваканчин. Следовниците на Попов си направиха селфита с него, а той им подари свои картички с автограф.

СТОЙЧО СТОИЦОВ

struma.bg

сребро

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене