Все повече рафтъри и каякари окупират поречието на река Струма всеки уикенд през пролетта и лятото в района на Кресненското дефиле

Варда! Ентусиасти с лодки летят по бързеите в река Струма

Все повече рафтъри и каякари окупират поречието на река Струма всеки уикенд през пролетта и лятото в района на Кресненското дефиле, за да вдигнат адреналина със спускане с лодки в бързите води. Купонът в района от Симитли до Кресна е гарантиран, тъй като през деня се „лети“ над водата, а вечер е време за пиене на бира и пеене на песни. Тръпката от опасното спускане по реката в Кресненското дефиле е незабравимо изживяване и много силна емоция и за възрастните, и за по-младите, и за децата.

Желаещи да усетят тази тръпка не липсват, въпреки че „летеното“ върху буйните води на Струма не е никак просто нещо. Идват хора чак от Бургас и Варна, за да разпуснат от ежедневието с екстремния спорт. Пред ентусиастите е едно от най-добрите естествени трасета в страната, което е с дължина от 12-13 километра. За да се стигне от старта до финала, трябват около два часа, а понякога и повече. Шоуто е гарантирано при екстремните спускания с лодки. Но е необходима и желязна дисциплина, както и спазване на правилата, за да не се допускат никакви инциденти. Пиенето на бира и всякакъв друг алкохол се случва само вечер. Абсолютно забранено е в лодката да се качи някой, който е пил. В това отношение клубовете, които развиват тази дейност по река Струма, са безкомпромисни. Защото най-важно е да осигурят безопасността на всички, които са в лодките.

На новобранците в екстремния спорт се прави сериозен инструктаж. Обяснява им се как е необходимо да действат в различни ситуации в реката. След това им се дава пълна екипировка, която включва неопренов костюм, яке за вода, спасителна жилетка, каска, неопренови боти и гребло. Спускането по реката задължително се извършва в присъствието на гид.

Всеки посетител подписва декларация преди да се качи в лодката, че е наясно с рисковете, които поема. Водата не бива да се подценява. Заради това се вземат всички предпазни мерки за сигурността на любителите на екстремния спорт.

„Най-важно е хората в лодката да слушат инструктора, който е и водач. Да чуят внимателно инструктажа преди спускането. Всеки може да попадне в стресова ситуация, трябва да е наясно как да излезе от нея. Екипировката също е важна. Не бива да се подценява дори за миг реката. Водата крие и рискове, затова ние самите правим преди началото на сезона тренировъчни спускания. Целта ни е да знаем как е трасето, защото всяка година има някакви нови „гости” в реката – дървета, огромни скални късове, други обемисти предмети”, казват гидовете в рафтинг клубовете.

Рафтинг-Симитли

В последните години родните клубове рекламират родния рафтинг и зад граница. Непрекъснато го популяризират. И резултатите вече са налице. Има доста заявки дори от екзотични държави като Перу и Мексико. По традиция идват и много европейци.

Все повече са и фирмите от цялата страна, които атакуват река Струма заради тиймбилдинг със спускане с лодки. За всички тях рафтингът е незабравимо изживяване. Най-активни в това отношние са IT специалисти, които „изпушват” пред компютрите и търсят адреналина, природата и купона, твърдят от клубовете по рафтинг в района на Симитли и Кресна. Диапазонът във възрастта на рафтърите е от 1 до 80 години. С всяка година броят на търсещите екстремни спускания с лодки се увеличава.

Районът на Кресненското дефиле може да се превърне в най-добрия национален рафтинг център. За целта обаче трябва да се изгради модерна база за нощувки, отдих и забавления на гостите и в община Симитли, и в община Кресна.

Рафтинг-ОСимитли-8

Защото бъдещето на региона е и в развитието на рафтинга, който е част от туризма. Тук може да се наблюдава популация на лешояди, да се катерят прочутите и високи над 100 метра Коматински скали, да се практикува мотокрос, да се карат АТВ-та и колела в планината, да се посетят десетките църкви и манастири. В района има и минерални извори, огромен е потенциалът за бум на туризма. С направата на модерна рафтинг база и новата автомагистрала „Струма” може да се привлекат инвеститори, които да вложат средства в изграждането на хотели.

Рафтингът пък е чудесно изживяване, различно от всички останали екстремни спортове. С бънджито скачаш за секунди. А тук адреналинът те държи около два часа. Рафтингът е колективен спорт. При него има споделяне на силната емоция с други хора. Това е магията на този спорт – да бъдеш в една лодка с приятели, с близки, дори с абсолютно непознати. Всички обаче трябва да работят в екип, за да преминат през всички препятствия на трасето. И се изразходват много физически сили. Но усилията си струват, тъй като след лудите и спиращи дъха спускания по реката по-вкусни са и бирите, и пържолите.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене