Ученици и учители от ЗПГ „Климент Тимирязев“ гр. Сандански взеха участие в червъртата краткосрочна обмяна на ученици, по програма Еразъм +

 

                                  Нашето наследство

От 28.03.2022 до 01.04.2022г. четирима  ученици и трима преподаватели  от ЗПГ „Климент Тимирязев“ заедно с преподавателите и учениците от още пет училища от Румъния, Швеция, Португалия, Испания, и Гърция, взеха участие в червъртата краткосрочна обмяна на ученици, по програма Еразъм + KA229  – Партньорства за училищен обмен, проект  №2019-1-BG01-КА229-062289 „Учене чрез коопериране, сътрудничество и иновации “ . Домакин на срещата, провеждаща се под мотото „Нашето наследство“, беше  LICEUL TEORETIC “TRAIAN LALESCU” град Хунедоара, Румъния

Пътуването на българската група се осъществи с микробус на училището, което даде прекрасна възможност на участниците да се запознаят и насладят на красивата природа на България и Румъния

В първия работен ден по проекта бяхме посрещнати от представители на  училището домакин. Директорът ни поздрави с добре дошли и ни пожела успешна работа. Започнахме с презентации на светилища, гробници, църкви,катедрали, манастири и средновековните крепости в страните партньори, много от които включени в списъка  на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Нашите ученици Калоян Андреев и Богомил Илиев представиха презентации и видеоклипове на тракийските светилища Белинташ и Перперикон, Свещарската гробница, скалните манастири в Иваново, Боянската черква и Рилския манастир.

Следобедът беше посветен на Замъка Хуняди или Замък Корвин  в Хунедоара, най-добре запазения средновековен паметник в Югоизточна Европа. До 1541 г. той е в кралство Унгария, а по-късно – в княжество Трансилвания. Замъкът е издигнат от благородническия род  Хуняди. На пръв поглед прилича на замък от приказките на Братя Грим. Редица специалисти в областта на средновековната история и археология смятат Хуняди е един от най-красивите паметници на готическата архитектура в Румъния и е в списъка на “10-те приказни дестинации” в Европа.

Слънцето ни огря и ни подари топъл първи ден заедно. Дълъг, но вълнуващ и интересен ден.

През  втория ден посетихме Салина Турда (солни мини) в Турда. Salina Turda е една от най-старите солни мини в Европа, един от минните обекти, които попаднаха в изключване около 1932 г., след около 2000 години добивна дейност, започнала през предримската ера. Слизахме по дървени стълби, както са го правили миньорите в миналото. Голяма зала от солната мина е превърната в зала за забавления с маси за тенис, детски кът за по-малките и базар за подаръци. Още по-надолу в мината стигнахме до солно езеро, където предлагаха на туристите разходка с лодка. Беше невероятно красиво, впечатляващо  и неповторимо.

След това прекарахме няколко часа в историческия град Алба Юлия, един от най-старите градове в Румъния, който дълги години е бил религиозна и политическа столица на региона, а апогей в развитието му може би се смята XVI век, защото тогава градът става седалище на първите архиепископи, както и столица на Трансилвания докато тя е под австрийско влияние.

На 30-ти март направихме екскурзия до Сигишоара и по пътя спряхме да разгледаме Калническата крепост, строена през 13ти век. Продължихме за живописния средновековен град Сигишоара, един от най-добре запазените и красиви средновековни градове в Европа. Тук е роден Влад III (* 1431; † 1476 г.), княз на Влашко, известен още като Дракула. Калническата крепост и градчето Сигишоара са включени в списъка на паметниците на световното историческо наследство на ЮНЕСКО

Имахме свободно време и обядвахме традиционна кухня за региона. Късметът беше с нас и слънцето ни огря и ни подари страхотно време. Беше дълъг ден, но с приятни емоции.

Четвъртият ни ден започна с изнасянето на презентации на природни забележителности,  древни градове и нематериално наследство (песни, танци, традиции, митове и леганди) на сраните партньори в проекта. Нашите момичета Захара Сиракова и Благовеста Стоева представиха  на свойте приятели от Румъния, Швеция, Испания, Португалия и Гърция  прекрасните си  презентации и клипове за Чудните мостове, Белоградчишките скали, мелнишките сипеи и Мелник, стария Пловдив и Несебър, пещерите Дяволското гърло, Ягодинска и Проходна, нестинарски танци и кукерски обряди. Следобед посетихме град Дева – административен център в окръг ХунедоараТрансилвания, и завършихме деня с прекрасна вечеря, танци и церемония по връчването на  сертификатите, организирана от нашите румънски приятели.

Ето какво споделиха и нашите ученици за своето участие:

Участието в проекта за нас, учениците, беше не просто начин да  обогатим знанията си по география, история, изкуство, за културата и традициите на страните, участнички в проекта, да развием  уменията си по английски и комуникация, но и страхотна възможност да създадем добри приятелства с връстници от цяла Европа.
Хареса ни престоят в Румъния, защото научихме толкова много  и интересни неща, видяхме много забележителности. Бяхме очаровани и ще запазим незабравими спомени.

Росица Хаджипопова- координатор на проекта, Катя Дукова-учител по география, Костадин Каферинов- учител по винарство и учениците : Благовеста Стоева, Захара   Сиракова, Богомил Илиев, Калоян Андреев

 

Този проект е съфинансиран по Програма „Еразъм+“ на Европейския Съюз. Тази публикация отразява само личните виждания на нейните автори и от Комисията не може да бъде търсена отговорност за използването на съдържащата се в нея информация.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене