Ще реши ли Банско проблема с кадрите в туризма с бармани и сервитьори от Турция?

С всяка изминала година проблемът с липсата на достатъчно подготвени и квалифицирани кадри в сферата на туризма у нас се увеличава. Това важи с пълна сила и за най-добрия ни зимен курорт Банско. Може ли този проблем да се реши с кадри от съседна Турция? В момента вървят преговори между наши и турски представители на туристическия бранш, разкри за Илинден Прес Бурхан Немутлу, който е сред най-опитните хотелиери в града под Тодорка, управител е на хотел „Регнум”. Отскоро той е председател на Българско-турската търговско-индустриална камара.

„Тези дни проведохме разговори с колегите от Анталия. Има възможност да ползваме за следващия зимен сезон подготвени кадри в туризма от Турция – бармани, готвачи, сервитьори, рецепционисти и други, защото от декември до март сезонът е слаб в Турция. Идеята ни е да разчитаме поне на 2000 души персонал, който да се разпредели в най-големите ни зимни курорти – Банско, Пампорово и Боровец. Предстоят още срещи, за да изчистим всички детайли и да доведем нещата да успех”, заяви Бурхан Немутлу.

Според него проблемът с кадрите е един от най-големите в нашия туристически бранш. А желанието на родните хотелиери е да предлагат качествено обслужване на своите гости. Но най-подготвените кадри бягат в чужбина, предпочитат да работят зад граница за по-високи възнаграждения. Липсата на добро и качествено обслужване води до отлив на гости.

Няма как да се задържат млади и кадърни хора, които са прекрасни бармани и сервитьори, след като получават в Западна Европа с пъти по-високи възнаграждения. Затова е време и държавата да реши проблема с въвеждането на дуалното обучение, за да има достатъчно подготвени кадри за туризма у нас.

ilindenpres.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене