Дни на класиката и театрален фестивал в културния живот в Благоевград

Два нови фестивала се прибавят към културния живот в града. На пресконференция кметът Илко Стоянов, директорът на ДТ „Никола Вапцаров“ Маргарита Мачева, директорът на дирекция „Култура спорт и туризъм“ към Общината Силвия Домозетска и директорът на Камерна опера – Благоевград Лина Ангелова, обявиха новите попълнения в Културния календар – Дни на класиката и театрален фестивал.

          Кметът Илко Стоянов обяви, че идеята за театралния фестивал е съвместна с Драматичния театър „Никола Вапцаров“, като за целта се провеждат разговори и с Министерство на културата. „За да имаме театрален фестивал трябва да имаме съдействието на театъра.  Изключително разчитаме и на Министерството на културата, защото, когато институциите си взаимодействат това винаги води до добри крайни резултати.  Ние все още нямаме завършен продукт, но работим в тази посока и вярвам, че ще зарадваме хората и те ще се насладят на един наистина качествен фестивал“, каза кметът Стоянов.

Подробности около идеята разкри и Маргарита Мачева, директор на ДТ „Никола Вапцаров“. „За мен е изключително важно да продължим една традиция, която не се е провеждала с години, а именно Фестивал на театъра, който се ражда през 1988. В него са участвали едни от най-емблематичните театри на България, както и актьори от съседни страни. Нашата амбиция е да възстановим традицията да участват едни от най-добрите спектакли, които са създадени на държавни, общински и независими сцени в страната, като сме се насочили и към съседни държави, които да поканим. Със сигурност трябва да има паралелни събития и дискусии, да има театрални критици, които да коментират след постановките, за да имаме един истински фестивал, а не просто едно гостуване на театри. Целта на фестивала е той да радва зрителите от Благоевград, чрез артистите от цялата страна, а не да работи за артистите, използвайки средствата на гражданите на Благоевград.“, допълни Мачева. „Факт е, че Община Благоевград имаше желанието да възроди фестивала „Тара-ра-бумбия“, но стечението на някои обстоятелства го възпрепятстваха.“ – коментира Силвия Домозетска, директор „Култура, спорт, туризъм“.

          Второто попълнение в Културната програма е музикалното събитие Дни на класиката. То се организира от Камерна опера и Община Благоевград.

          Директорът на Камерна опера – Благоевград Лина Ангелова сподели, че от 10 години има тази мечта за това събитие и се радва, че успява да го организира със съдействието на екипа на кмета Стоянов.  „Това е първо издание на Дни на класиката и ще има световно известни музиканти. Фестивалът е в рамките 2-10 юни, като от 2 юни до 8 юни ще се проведе майсторския клас по вокално пеене на Александрина Пендачанска, която ще изпълни първи гала концерт на 9 юни. На следващия ден е концертът на световноизвестния цигулар Светлин Русев и оркестъра на Камерна опера.“ – уточни Лина Ангелова.

          В момента се правят и постъпки за преобразуване на Камерна опера – Благоевград в Регионален институт. Камерна опера – Благоевград е единствената в състав от 37 души, който е с размери на оркестър, но прави опера.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене