Божанов: Ще създадем звено за мониторинг какво се случва в социалните мрежи

Ще създадем звено за мониторинг и анализ на това какво се случва в социалните мрежи и медийния пейзаж. Това каза министъра на електронното управление Божидар Божанов пред депутатите от парламентарната вътрешна комисия”, предаде БГНЕС.

Божанов посочи пред депутатите, че към момента няма държавен орган, който да има изрични правомощия по тази тема. „Министерство на електронно управление по линия на информационното общество и киберсигурността припозна в проекта за устройствен правилник, че това е тема, в която може да има възможност да прави политики. Те са основно законодателни инициативи и някакви по-меки мерки разбира се, министерството няма силова роля”, каза Божанов.

По думите му, във връзка с тези правомощия, които са припознали в темата информационно общество и киберсигурност, ще създадат звено за мониторинг и анализ на това какво се случва в социалните мрежи и медийния пейзаж.

„Тук трябва да уточня, за да няма разни интерпретации – не става въпрос министерството да следи един или друг човек какво поства или една или друга група какво пише, защото това отново би се превърнало в някакъв репресивен апарат. Идеята е да следят тенденции, да следи разпространение на определени наративи – как те текат във времето, кога се засилват, кога отслабват, да ги свързва със събития в реалния свят и да предоставя на министерствата доклади за теми, които са свързани с тяхното поле на компетентност“, посочи министърът.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене