Асен Василев: Средствата от Плана за възстановяване и устойчивост са огромен шанс за България

„Правителството днес прие актуализираната версия на националния План за възстановяване и устойчивост. Средствата, които ще получим, са огромен шанс България да трансформира икономиката и обществото си в модерно европейско общество“. Това заяви вицепремиерът по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев на брифинг в Министерския съвет след заседанието на кабинета.

Василев посочи, че ПВУ е на обща стойност 13 520 565 000 лева, от които националното съфинансиране е в размер на 2 123 705 000 лева като средствата ще бъдат получени срещу реформи.

Правителството е предвидило предварително изпълнение на Плана, така че работата по проектите може да започне още утре, защото част от необходимите реформи вече са стартирали, информира вицепремиерът Василев. По думите му в бюджета за тази година са предвидени 4 млрд. лв. за стартиране изпълнението на заложените в ПВУ проекти.

Във връзка с активирането на инфлационните процеси и последиците от войната в Украйна се разработва пакет от антикризисни мерки преди актуализацията на бюджета, за да могат българските домакинства и фирми да се справят с непредвидените предизвикателства, заяви Асен Василев по време на брифинга. За подкрепа на бизнеса до момента са изплатени 3% от БВП, което е в размер на около 4 млрд. лв.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене