Правителството поиска Радев да освободи от длъжност шефа на НСО

Снимка: БГНЕС

Лена Бориславова: Даваме 2000 каски и 2000 бронежилетки на Украйна

Правителството предлага на президента Румен Радев да освободи шефа на НСО бригаден генерал Емил Тонев, съобщи говорителят на кабинета Лена Бориславов.

Тя посочи, че причината е бързото предаване на видеозаписите от входовете на Министерския съвет, които бяха поискани от Софийската градска прокуратура.

„На оперативно заседание на Министерски съвет приехме единодушно решението да отправим предложение до президента за освобождаване от длъжност на началника на НСО бригаден ген. Емил Тонев“, посочи Бориславова.

„Мотивите за това предложение се основават на действията на генерал Тонев – предаване на видеоматериалите от служебните входове на МС, което се е извършило при нарушаване на основните гаранции за сигурност на лицата на територията на Министерски съвет“, добави тя.

По думите й Министерския съвет счита това за абсолютно недопустимо по начина, по който тези материали са предоставени.

„В допълнение по официална информация, предоставена и на президента на Република България, съществуват съмнения за непрозрачно разходване на бюджетни средства от страна на Национална служба за охрана“, посочи още Бориславова.

Тя съобщи още, че Министерският съвет е приел решение да се предостави безвъзмездно на Украйна помощ за защита на нейните граждани, която представлява средства за индивидуална защита – две хиляди каски и две хиляди бронежилетки.

Защитните средства ще бъдат отпуснати от наличните количества със съдействието на българското Министерство на отбраната, уточни Бориславова.

По думите й средствата за индивидуална защита ще се използват от мирните украински граждани. „Тази мярка надгражда досега оказваната хуманитарна и друга помощ от страна на правителството“, отбеляза Лена Бориславова.

Красимир Ангелов

dnes.bg

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене