Проф. Радка Аргирова: Следващата COVID вълна – след Великден или в края на септември

Донякъде защитени от вируса са 4 милиона българи – 2/3 от населението, за останалите ще е мина със закъснител
Това, че личните лекари няма да могат да изпращат за PCR тестове, носи риск да загубим яснота за хода на пандемията и еволюцията на вируса

Това са част от акцентите в интервюто за в. „24 часа“ на проф. д-р Радка Аргирова, дмн, съветник на премиера Кирил Петков по въпросите на COVID. Един от световно разпознаваемите български вирусолози с дългогодишен научен и практически опит особено в областта на HIV, ретровирусите и онкогенните вируси. Председател е на Българското дружество по медицинска вирусология, председател на медикобиологичната секция на Хумболтовия съюз в България и член на Националния експертен борд по вирусология към БЛС, член на престижни професионални и научни дружества. Член е на редколегиите на сп. Biotechnology and Biotechnological Equipment, “Медицина и фармация”, отговорен редактор в областта на инфекциите на сп. “Детски и инфекциозни болести”. Ръководител и участник в международни научни договори с Италия, Казахстан, европейски проекти. Има над 120 научни публикации и 18 книги или глави от монографии, участие в над 50 конгреса и носител на авторитетни научни отличия.

– Проф. Аргирова, достигната ли е фазата, в която светът взима контрола над коронавируса?

– До голяма степен – да! Вече познаваме пътищата на заразяване, продължителността на инкубационния период, няколко възможности за протичане на инфекцията. Знаем и лабораторните маркери и образните картини за влошаване и оздравяване. За съжаление, научихме и продължаваме да научаваме за т.нар. пост-COVID, който ще бъде бъдещото предизвикателство за всички медицински специалности и за цялата здравна система. Имаме и ваксини, антителата срещу които ни предпазват от тежко протичане на инфекцията, хоспитализация и смърт.

Това, което научихме, ни задължава да не преставаме да проследяваме чрез секвениране (разчитане на генома) еволюцията на вируса – мутанти, варианти, субварианти, за да сме готови своевременно при очакване за настъпление на нов вариант.

Също така да не забравяме, че вирусът не спира размножението си, следователно не спира и да мутира.

Не трябва да се заблуждаваме, че ендемична инфекция, в каквато има вероятност да стане причиненото от SARS-CoV-2 заболяване, означава безвредна инфекция. И при нея вирусът се размножава и мутира.

Важно е и да сме особено бдителни към себе си и околните и при най-малки признаци на “настинка”, “грип” или друго неразположение да прекратяваме всякакво общуване и да се самоизолираме.

Има обаче места по света, където няма достатъчно лаборатории за секвениране, а същевременно има много хора с имунни дефицити, които не се лекуват (HIV/СПИН, недохранване, други инфекции). Ако вирусът “намери” такива лица, той ще намери и благоприятни условия за размножение и мутиране. Не забравяйте, че някои варианти възникнаха точно в имунокомпрометирани пациенти. Това важи особено за места с недостатъчно ваксинално покритие. България е между тях и вирусът може спокойно и необезпокоявано да разгърне целия си капацитет за размножение и мутиране.

Ниският дял имунизирано население е предпоставка към облагодетелстване на вирусната еволюция и тежко протичане на инфекцията. Не е късно и сега човек да се ваксинира, защото след разхлабване на мерките масовото неспазване на дистанция и неносене на предпазна маска могат много скоро да ни изиграят лоша шега!

Помнете – пандемията не е приключила, вирусът е все още между нас. Осигурете си по-леко и благоприятно протичане на заболяването, като се ваксинирате.

– Навременно ли е премахването на всички предпазни мерки у нас ?

– Формално заболеваемостта намаля, интензивните отделения почти се изпразниха, броят на новооткритите заразени силно се редуцира и всичко това беше в полза на премахването на всички предпазни мерки и у нас.

Много се разчиташе на “силно препоръчителните” нефармакологични мерки – маски, дистанция, дисциплина, дезинфекция, проветряване, но наблюденията ми показват, че всичко това масово не се съобразява. А тъкмо сега, когато свободното движение на заразени, незаразени и оздравели, ваксинирани и неваксинирани е масово, запазването на положителната тенденция е много трудно. Наближават и светли празници, което означава събирания на много хора… Обръщам се към всички: редно е поне в големите магазини, в църквите, в градския транспорт и в здравните заведения да се носят предпазните маски.

– Закрити са COVID зоните, личните лекари няма да имат мандат да назначават PCR тестове, това не е ли начин вирусът да се “пусне от бутилката” и да се развихри и където не е минал?

– Да, има такъв момент, но малкият брой новооткрити заразени говори, че в момента вирусът се разпространява по-слабо, отколкото в началото на годината и в пика на петата вълна. По-важното е, че като минем само на антигенни тестове, има реални рискове да не знаем какво точно става с хода на пандемията. Това, че личните лекари няма да могат да назначават PCR тестове, за мене е неправилно и въпреки настоятелните искания от страна на БЛС, държавния здравен инспектор, МЗ и други не можахме да върнем тези тестове в ежедневното здравеопазване. Но не сме загубили надежда.

– Откъм продължителност COVID повтори пандемиите от свински грип и испанския грип преди 100 г., реакцията на света към инфекцията сега обаче е по-различна. Кое в нея отчитате като плюс и кое изглежда погрешно?

– След първоначалното стъписване – януари, февруари 2020 г., реакцията бе много бърза. Беше обявена пандемия от СЗО, а това веднага доведе до сериозно мобилизиране на всички сили в борба с вируса. Още в края на януари 2020-а започна производството на първите ваксини по предварително добре отработена и изпитана технология.

Голямата грешка е, че беше известно, че коронавирусите имат пандемичен потенциал, но здравните системи въобще не бяха подготвени за такава ситуация. Резултатът – милиони загубени животи.

Нещата значително се измениха в позитивен смисъл след въвеждането на ваксините, но не и в България. Липса на разяснения за целта и възможностите на ваксините, нулева комуникационна стратегия, бягство на редица специалисти – включително лекари, от задължението им да изпълнят обществения си дълг да опазят себе си и да обучават, убеждават и привличат всички около себе си да бъдат ваксинирани.

– Личен избор?

– Не съм съгласна, че ваксината е въпрос на личен избор, ако личният ти избор застрашава общността, в която живееш, например децата ти, възрастните ти родители. Нагледахме се на многознайковци, философи и полуграмотни лица, които ни тикаха всеки ден към егоистичното “сам преценям”. Как “преценяте”, господа, когато нямате познания? Това, че нямате познания, не е най-страшното, най-страшното е, че не искате да получите или дори да чуете мнението на науката. Тази пандемия показа пълна липса на елементарна здравна култура, както и немощ на институциите да работят за повишаването ѝ. Мисля, че още много дълго време всички ще споменаваме и чувстваме последиците от личния си избор.

– Преминат ли е достатъчният минимум на хора със защита в обществото?

– Да, за този вирус вече знаем, че има достатъчен брой хора в глобален мащаб със стабилна защита. Но вирусът се изменя, така че всичко е относително. Всеки следващ вариант носи известни мутации от предишните, затова винаги ще има някаква степен на защита. Омикронът ни се представя със съвсем различен антигенен състав, затова и към него ваксините са по-слабо ефективни. Въпреки това вече се доказа, че бустерната трета доза значително стимулира преди придобития имунитет, т.е. засилва го и предпазва от тежко заболяване и смърт. Фактът, че 92-93% от починалите от COVID-19 българи не са ваксинирани, е красноречив.

– Колко българи са предпазени – с преболедуване или ваксинация?

– Около 4 милиона, но останалите 2-2,5 милиона не са защитени.

– Преминаваме ли от пандемия към по-ендемичната фаза, когато вирусът остава заплаха, но без постоянна “адресна регистрация” и лумва тук-там?

– Разпространението на вируса е пандемично, епидемично, ендемично или спорадично. Ние сме сега в епидемичната фаза, дано скоро преминем към ендемичната, т.е. регистриране само на отделни огнища, ясно обособени и капсулирани, в които се доказва вирус. Тези огнища може да бъдат овладени чрез лечебни или профилактични мерки (ваксинация) и винаги съвместно с нефармакологичните мерки, които добре познаваме. Но за нас, в България, вирусът все още е постоянна заплаха, бомба със закъснител, без да знаем кога ще избухне.

– Испанците, които платиха ужасяваща цена в началото на пандемията, вече третират COVID, все едно е сезонно респираторно заболяване като грипа, подобен подход имат и други държави, как го оценявате?

– Да, испанците имат над 90% имунизационно покритие, могат да обявят COVID-19 за сезонно заболяване. За нас обаче това е епидемия, която постепенно намалява, но не е отминала. За сезонност въобще още не можем да говорим.

Просто вирусът е тук и се старае да остане завинаги с нас. Ще му позволим ли, зависи само от нас и нашето поведение.

С риск да стана досадна, пак ще кажа – единственото, с което можем да сме въоръжени, е ваксината. А знаете, че дори да си въоръжен, в битката няма гаранции.

– Реалистична ли е прогнозата, че занапред вирусът ще е по-агресивен към децата, които до момента нямат имунитет, и тези, които ще се родят, защото не са се срещали със SARS-CoV-2?

– Има нещо вярно в такава прогнозда, но пък не се отчита, че децата са предпазени много по-добре от възрастните чрез механизмите на вродения, а не на придобития имунитет. Те се справят много по-лесно, а когато се разболеят, оздравяват по-бързо. Пост-COVID при тях се изразява в мултисистемния инфекциозен синдром, настъпващ няколко седмици след заболяването. Това е постинфекциозен процес, обикновено с благоприятна прогноза. Но имунизацията се отнася и за децата именно поради факта, че вирусът заразява всички, независимо че към тях е по-“благосклонен”.

– Очаквате ли да продължи да мутира до вариант, който избягва ваксините и имунитета от предишна инфекция?

– Да. Очаквам и нова ваксина, която да създава имунитет срещу бъдещи варианти, произхождащи от омикрон, а не от оригиналния ухански вирус, както са сега съществуващите ваксини.

– С какви средства за лечение разполагаме днес? Разработват ли се нови лекарства и добавки за различните групи пациенти, включително за безсимптомните хора, които обаче може да предават вируса?

– Да, разработват се такива медикаменти. Идеята е париране веднага, още с възникване на първите симптоми на инфекцията. Но нали разбирате, за да се използват такива медикаменти, трябва и точна диагностика, иначе тези високоспецифични лекарства няма да изпълнят предназначението си. Относно асимптомните – те ще предприемат лечение само ако знаят, че са контактни с доказано заразено лице. В този случай доста съвременни средства могат да се използват – антипиретични, антиболкови и други.

– Прогнозата ви за близките месеци?

– Ако след великденските празници не възникне нова вълна, то следващата ще е в края на септември, малко след началото на учебната година. Но във всички случаи тя ще е по-слаба и не така животозастрашаваща както досегашните вълни.

– Като съветник на премиера по въпросите на COVID за какви рискове го предупреждавате? Политическата преценка затваря ли си очите пред аргументите на “чистата” медицина?

– Всичко, което днес ви съобщих, е известно на премиера, той живо и винаги се интересува от хода на епидемията. Възприе много от съветите, но има и такива, за чието изпълнение не настоя категорично. Един от тях е настояването да не се прекъсва предписването на PCR от личните лекари, разбира се, само при необходимост. Друга трудност е, че все още не мога да се преборя Комуникационната стратегия за ваксиниране срещу COVID да се приеме като документ на Министерския съвет. Убедена съм, че тази стратегия ще ни помогне и за ваксинирането срещу COVID на децата, бременните и планиращите бременност. Но най-важното е, че виждам тази стратегия като много полезна и изобщо за Националния имунизационен календар, чието изпълнение е застрашено както от антиваксерите, така и в момента от бежанската вълна. Тежко е да се справяш едновременно и с пандемия, и с бежанска вълна, но трябва винаги да помним, че парите, дадени за профилактика в здравеопазването – в случая ваксините, не са разходи, а инвестиция в бъдещето. И тази инвестиция ще бъде оценена!

– Вие изкарахте ли заболяването по време на всекидневната си работа в рискова среда – лаборатория, която непрекъснато изследва и за коронавируса?

Успях да работя много интензивно и да не се разболея. Горда съм, че не се разболяха и хората от моето обкръжение – семейство, роднини, най-близки приятели, всички тези, с които сядам на една маса. Аз съм ваксинирана с “Пфайзер”, а всички останали – с “АстраЗенека”. Всички изпълняваме задълженията си у дома и на работа, не сме боледували. Надявам се и занапред да сме здрави и полезни.

24chasa.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене