Зимата в Смолянско не се отлага, поддържат пътищата до края на април

Автомобил се преобърна тази сутрин на пътя за прохода Превала, на 8 – 10 км от Смолян. Колата поднесла на заледен участък и се завъртяла и обърнала настрани. На мястото има полиция и екип на Спешна помощ. Мъжът е с порезни рани по главата, предстои да бъде прегледан в болницата в областния град, за да се уточни състоянието му.

В района на Превала и проходите Рожен и Пампорово през уикенда падна нов сняг с дебелина 4-5 см. Заради заледяване много автомобили буксуваха и закъсаха по главния път за Пловдив.

Причината според шофьорите е липсата на зимно поддържане. Те се оплакваха, че по основните пътища в планинската област няма опесъчаване, което е причина за инциденти и закъсали автомобили. Според полицаите причина за инцидентите са автомобили с летни гуми.

Със заповед на Тодор Василев, председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ от 31 март т.г. беше спрян режима на зимно поддържане на много пътища в страната от 1 април.

Изключение обаче има за планинските проходи и пътните участъци с висока надморска височина, за тях договорите се удължават до края на април със заповедта, съобщи областният управител Емил Хумчев.

В Смолян с удължено зимно поддържане до края на април са основните направление: Чепеларе – Рожен – Соколовци, Пампорово – Стойките, Смолян – Превала – Стойките – Широка лъка – Девин – Кричим, Лъки – Момино вода – Рожен, Рудозем – Смолян, Рудозем – Чокманово – Смилян, Мадан – Златоград, Белица – Загражден – Давидково -– Оряховец, Батак – Доспат – Барутин и Гоце Делчев – Доспат.

Изпълнителят на договора за зимно поддържане, ДЗЗД „ПЪТНО ПОДЦЪРЖАНЕ ОБЛАСТ СМОЛЯН“, за своя сметка трябва да почисти пътните платна на републиканската пътна мрежа, разположена на територията на ОПУ – Смолян от останали строителни материали и продукти, използвани за зимно поддържане, с изключение на участъците за които, почистването да се извърши в срок от един месец след спиране на зимното поддържане, се посочва в заповедта.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене