След 18 месеца чакане Разлог преодоля бариерата БДЗБР за Кулиното с втора писта и лифт за 2000 души на час

Близо 2,5 г. след като тогавашният кмет на Разлог Красимир Герчев обяви намерението да направи ски зона Кулиното достойна конкуренция на Банско идеята вече е на път да се реализира. Преди дни община Разлог получи от Басейнова дирекция „Западнобеломорски район” разрешение на искането си, касаещо направата на втора писта в едноименната ски зона заедно с 4-седалков ски лифт. Трасето на лифта с капацитет 2000 души на час ще е с обща дължина 1013 м, а на ски пистата – 1634 м.

Предвижда се сегашната писта Кулиното 1 с дължина 1000 м да се запази заедно с учебната, която е дълга 200 м. Писта Кулиното 2 ще е широка 60 метра и ще минава през широко било със сравнително рядка гора. Тя ще започва и завършва в зоните на съществуващата стара писта, а между двете ще има стръмно дере.

Предвижда се и изграждането на система за изкуствен сняг, включваща 2 водохващания на реките Кулина и Илезов дол, която трябва да осигурява сняг за целия зимен сезон. Водоемът за системата ще е на надморска височина 1325 м, а капацитетът му – 4000 кубика. Системата за изкуствен сняг ще се изгради от 3500 м водопровод с високо налягане и ще се захранва от помпена станция, черпеща вода от водоема. Общината е пресметнала, че за 120 дни /от началото на декември до края на март/ ще са необходими 60 000 куб.м вода.

Разширението на зоната е необходимо предвид засилващия се интерес на скиорите, за които Кулиното е добра ценова алтернатива на пистите в Банско.

Ски зона Кулиното е на 12 км от Разлог, тя е изходен пункт за зимен и летен пешеходен туризъм в Пирин, като през нея минават всички оторизирани маршрути в областта.

Кр. Герчев разбра вчера от нас, че БДЗБР е одобрила използването на водите от двете реки за направа на изкуствения сняг, и уточни, че чака това решение от октомври 2020 г., когато документите постъпили в дирекцията. „Не мога да си обясня защо толкова много се бавиха, като се има предвид, че тази част не е нито в парк „Пирин”, нито в „Натура 2000”, за да подлежи на специален разрешителен режим”, коментира той.

Предстоят обаче още много разрешителни, изработване на ОУП, работен проект, нови съгласувания. По последни сметки, правени преди 2 г., пистата и лифтът трябвало да струват около 2,6 млн. евро, дори било обсъждано да се вземе банков дългогодишен кредит. Не е ясно каква обаче ще е цената, докато всички бюрократични институции се произнесат./struma.bg/

Разлог иска създаване на ски център Кулиното | Pochivka.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене