Общинският съветник Калоян Ханджийски: ДСБ – Благоевград бе превзета от Масева, за да обслужва ген. Атанасов, нямам място в такъв формат

Общинският съветник Калоян Ханджийски поиска думата във в. „Струма“, за да обясни личните си мотиви за подадената оставка като зам. председател на ДСБ – Благоевград.

Както вече писахме, цялото общинско ръководство на местната организация, с председател д-р Виктория Каракостова, подаде колективна оставка и замрази партийното си членство поради несъгласие с някои политики на партията, уронване на принципите на демократичност и плурализъм, нарушения на устава и незачитане на легитимността на общинското ръководство. Това се случи на 30 март с отворено писмо до националното ръководство на ДСБ, ден преди провеждането на извънредно отчетно-изборно събрание на 31 март, свикано от гл. секретар на партията по искане  на 1/4 от членовете на общинската организация. На провелото се събрание бе избрано ново общинско ръководство с председател Василиса Павлова, бивш зам. кмет по културата и хуманитарните дейности по времето на кмета Румен Томов.

Ето какво заяви Калоян Ханджийски:

„Аз персонално, както и част от членовете и симпатизантите на ДСБ в Благоевград, твърдо се бяхме обявили срещу преизбирането на ген. Атанасов за национален лидер. Това изостри отношенията ни и под негово въздействие, и с помощта на дясната му ръка в Благоевград тръгна една саморазправа срещу легитимно избраното през месец май 2021 г. общинско ръководство. Тогава присъстваха над 40 човека, включително ген. Атанасов, гл. секретар Мачиков, областният председател Радко Тумбев, депутатът Иван Димитров. Това, което ни раздели, е отношението към властта. Ние винаги сме защитавали принципа на конкурсно начало, а не партийните назначения. В очакване на такива постове са новоизбраната председателка Василиса Павлова, Георги Мавродиев, Борис Джолев, Милена Велкова. Хора, които чакат някаква „ясла“, най-общо казано. И тъй като ръководството винаги сме се противопоставяли на такива назначения, по някакъв начин трябваше да бъдем отстранени. За нас беше видно намерението на централната власт да ни махне.  Отменено беше насроченото от нас събрание за избор на делегати за националното събрание. Насрочиха служебно ново, излъчиха други делегати за националното събрание и ген. Атанасов беше преизбран.

Тъй като ние не искаме да водим „вътрешни борби”, да участваме в такъв фарс и да предаваме демократичните принципи, за които сме се борили, подадохме оставка. Запушването на партията, апаратни игри – всичко това сме го гледали в СДС. За жалост това наблюдаваме и в ДСБ, породената партия на СДС, която през 2004 г. се създаде като контрапункт на подобни практики. На провелото се в четвъртък общинско събрание от присъствалите 20 човека повече от 10 са приети зад гърба на общинското ръководство. За новоизбраната председателка на общинската организация Василиса Павлова дори не знам как попадна в екипа на кмета Румен Томов. Най-вероятно като експерт, но след това той я уволни. Спомням си, че тя се снимаше с президента генерал Румен Радев, а сега оглавява дясна партия. На частичните избори за кмет в Благоевград тя открито подкрепи Илко Стоянов, а не нашия кандидат от коалиция „Демократична България“ д-р Виктория Каракостова. Факти, които оставям на преценката на гражданите на Благоевград, дали това е нормален избор.

Аз съм в ДСБ от 15 години, от които 1 г. член, 4 г. зам. председател и 10 г. председател. Искрено се надявам много скоро партията да намери сила и воля за промяна.  Аз няма как да сменя ценностите и принципите си на дясномислещ човек. Оставането ми в този формат би означавало, че подкрепям тези неразумни действия. Диалогът в партията в Благоевград липсва, тя е превзета от г-жа Масева, обслужвайки интересите на ген. Атанасов, със съществената подкрепа на разложката организация”.

КАЛОЯН ХАНДЖИЙСКИ

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене