Мая Манолова: България да не прави компромис с историята и националния си интерес за Македония

Управляващите да кажат каква е алтернативата на газа

„Не трябва да се прави никакъв компромис с националния интерес, с нашата история и без ясни действия от страна на Северна Македония за прекратяване на езика на омразата, спиране посегателствата върху българската история и за включване правата на българската общност в конституцията. Без тези ясни и конкретни стъпки България не трябва да се съгласява със започване на преговорния процес.“

Това заяви за предаването „Премълчани истини“ в телевизия Евроком лидерът на Изправи се.БГ Мая Манолова относно позицията на гражданската платформа спрямо тиражираните намерения, че България ще вдигне ветото върху членството на Северна Македония в ЕС през следващия месец. По думите ѝ страната ни трябва да запази достойнството си и да не допуска компромис с историята, самочувствието и националния ни интерес.

На въпрос относно действията на правителството по отношение гарантиране доставките на природен газ и неговата цена Мая Манолова коментира, че ако няма да купуваме газ, отказваме да водим преговори за нов договор за доставки, а ще чакаме някакви общи договорености на ниво ЕС, то тогава управляващите трябва да кажат каква алтернатива на газа предлагат.
„В момента цените на газа, които България поддържа са с 20-30% по-ниски от европейските. В момента, в който ние качим цената до тази, която плащат държави с много по-висок стандарт от нашия, това може да се окаже непосилно за потребителите.“ – заяви лидерът на Изправи се.БГ и беше категорична, че България е единствената държава, която не е предприела никакви мерки, за да подкрепи хората, семействата и фирмите. Гърция дава по 200€ на пенсионерите и хората с ниски доходи и субсидия за горивата на хора под 5000лв доход. В Полша сумите са по 300€, намалено ДДС върху храните, върху лекарствата, върху битовите сметки. Европейските държави се грижат за бизнеса, за хората си, докато българското правителство с лека ръка отказва изобщо да води разговори.
По думите на г-жа Манолова държавата може да качва цената, но тогава кой ще я плаща. Семействата живеят ден за ден, даже не месец за месец, а у нас 100% компенсации за повишените цени на енергоносителите получиха единствено монополистите – ЕРП-тата, Електроенергийният системен оператор, ВиК и газовите дружества.

Относно приемането на закона за коректорските фирми от Министерски съвет и предстоящото му внасяне в Народното събрание Мая Манолова беше категорична:
„Огромните икономически интереси са продължили да действат и след първоначалното представяне на закона и точно банките и бързите кредити ще останат без контрол.“
Според лидерът на Изправи се.БГ в законопроекта се предвиждат някакви правила, когато събира 50лв по вземане от мобилен оператор, а за хилядите, от банки и от фирми за бързи кредити правила няма.
Припомняме, че гражданската платформа Изправи се.БГ внасяше своя проект срещу коректорските фирми в три последователни парламента и предложените текстове включваха контрол върху събираното на дългове към банки и бързи кредити, забрана за събиране за сметки към монополисти, забрана за препродаване на дълг, прехвърляне на вземане към колектор само след съгласие на потребителя, възражение от страна на потребителя реално да спира събирането на вземането, а не като при внесения от икономическото министерство законопроект, където колекторът може да създаде нов орган, който да се произнася основателно ли е вземането.

Лидерът на Изправи се.БГ предупреди, че в следващия парламент ще има нужда от нова комисия по ревизията, за да проверява порочни практики като допуснатото министерство на земеделието раздаване на 20 млн. лв. в търгове само с един участник или внесеното решение за продължаване на прекратени договори в пътното строителство и предложеното плащане на половината от възложените работи по договори с десетократно надхвърлена стойност.
По същият начин по думите на г-жа Манолова решенията за харченото на 2 млрд. лв. за батерии следва да не се взимат в кабинета на един човек без обществено обсъждане, без да е информирано обществото. Става дума за парите, които Европа дава на България за възстановяване и тази схема с батериите трябваше да бъде представена пред широката публика. Не може с нашите пари някой с лека ръка да реши как да се харчат. – беше категорична Мая Манолова.

Цялото интервю на Мая Манолова в предаването „Премълчани истини“ можете да гледате тук: https://www.youtube.com/watch?v=UtkVCzyR8kk

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене