Джипитата вече не издават безплатни PCR тестове, Ковид зоните спряха работа

Издаването на безплатни направления от личните лекари за изследване за Ковид-19 с PCR тест от вчера е преустановено.

„Ние нямаме право вече да издаваме безплатни направления за тези изследвания. Занапред това ще става с направление от специалист, най-вече пулмолог”, каза д-р Дафина Тачова, шефка на дружеството на общопрактикуващите лекари в Благоевградска област.

Промените са вследствие отмяната на извънредната епидемична обстановка в страната, която е в сила от вчера, 1 април.

От вчера спряха работа и Covid зоните, в които в продължение на половин година се извършваха безплатни прегледи, включващи както тестове,  диагностика, изследвания на пациенти със съмнение за коронавирус, така и безплатни лекарства за здравноосигурените.  На територията на Благоевградска област бяха разкрити четири Ковид зони – по две в Гоце Делчев и в Петрич, които от вчера не функционират.

„През тази половин година на функциониране на Ковид зоната преминалите пациенти са 4250, от които 1357 са били с положителни резултати за коронавирус. На повечето са направени и вторични, освен първичните прегледи. Извършени са изследвания, рентгенови снимки, консултации, както и ваксинации. Мисля, че с нашата дейност в допълнително разкритата Ковид зона сериозно облекчихме колегите от болниците”, заяви управителят на МЦ „Артро“ в Гоце Делчев д-р Ангел Попов. Той добави, че PCR тестът за Ковид-19 при тях  ще бъде 120 лв. Тестове си правят основно пътуващите в чужбина, в случай че нямат ваксинационен сертификат.

Оказа се, че в лабораториите цената на PCR теста е различна

„Платеният PCR тест в нашата лаборатория от днес е 60 лв., докато преди беше 90 лв. Експресният PCR тест беше 120 лв., но от днес е 90 лв. Бързият антигенен тест беше 15 лв., сега става 10 лв.”, обясни д-р Яйлчева, шеф на една от големите лаборатории в Благоевград. Тя добави, че издадените през месец март направления за безплатни PCR тестове ще бъдат изпълнени от лабораторията.

За срок до 3 месеца след отмяна на епидемичната обстановка остава възможността НЗОК да заплаща на изпълнителите на медицинска и дентална помощ средства за работа при неблагоприятни условия. „През следващите 3 месеца ковидни добавки ще продължат да получават лекари и медицински персонал в болничните отделения, в които се лекуват пациенти с Ковид-19, както и медиците от спешните центрове“, обясни директорът на РЗИ – Благоевград д-р Калоян Калоянов. Той добави, че до 15 май здравните инспектори ще извършват проверки  на граничните пунктове за предоставяне на цифров Covid сертификат на ЕС за ваксинация, преболедуване или отрицателен резултат от PCR или антигенен тест. В МБАЛ – Благоевград пациенти с Ковид-19 ще се приемат само в инфекциозно и вътрешно отделение, заяви д-р Румен Кондев.

От вчера отпадна изискването за задължително носене на защитна маска за лице на обществени места, спазването на физическа дистанция, ограниченията в броя на лицата, които могат да посещават едновременно обекти на закрито, ограниченията при посещение на присъствено обучение, забраната за свиждания в болниците и заведенията за социални услуги. Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев е на мнение, че и след отпадане на извънредната обстановка е силно препоръчително носенето на защитна маска за лице в градския транспорт, лечебните заведения, както и когато има струпване на много хора на открито.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене