Топло време и днес, но с дъжд и гръмотевици

Жълт код за опасно силни пориви на вятъра е обявен в 8 области за 2 април – събота.

Предупреждението е в сила за: Монтана, Враца, София-град, Кюстендил, Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас.

 

Минималните температури в събота ще са между 8° и 13°, в София – около 9°, а максималните слабо ще се понижат и ще са между 17° и 22°.

Облачността ще е променлива, по-значителна в следобедните часове. На места в Западна и Централна България ще превали, в отделни райони и ще прегърми.

По-често облачно и с валежи, придружени от гръмотевици, ще бъде времето в планините. Границата между дъжд и сняг ще бъде на 2000 м.

Атмосферното налягане слабо ще се повиши, но ще се задържи значително по-ниско от средното за месеца, сочи прогнозата на НИМХ.

Времето за Гоце Делчев ще е предимно облачно с кратък дъжд и максимална температура 18 градуса.

Над Черноморието облачността ще е променлива, на отделни места – със слаби валежи от дъжд. Ще духа умерен, в южните райони – временно силен югозападен вятър. Максималните температури ще са между 15 и 21 градуса. Температурата на морската вода е 6-7 градуса. Вълнението на морето ще бъде 3 бала, преди обяд на север от н. Калиакра – до 4 бала.

Над планините облачността ще е променлива, след обяд – често значителна и на много места ще има краткотрайни валежи от дъжд, в отделни райони – с гръмотевици. Над около 2000 метра валежите ще са от сняг. Ще духа умерен, по високите и открити части – и временно силен запад-югозападен вятър, и с него след обяд температурите бързо ще се понижават. Максималната на 1200 метра ще е около 10 градуса, на 2000 метра – около 2 градуса.

През нощта срещу неделя и в неделя с временно силен вятър от запад-северозапад ще нахлува студен въздух и температурите бързо ще се понижат. Остава повишена вероятност за валежи от дъжд, в планините – от сняг, но със застудяването и в районите до около 600-800 метра е възможно да превали сняг.

В понеделник ветровито ще бъде покрай Дунав, в останалата част от страната вятърът ще отслабне, ще бъде от запад. Валежите временно ще спрат, облачността ще се разкъса до слънчево, сутрешните температури в много райони ще са около нулата. След обяд от запад отново ще се появи висока и средна облачност, която над Югозападна България ще се увеличи и до вечерта там ще превали дъжд, в планините там над около 1200 метра – сняг.

 НИМХ, БТА

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене