Тончев: Разработката за шпионаж е изцяло на ДАНС и на Дирекция „Вътрешна сигурност“. Уличените агенти са на средно управленско ниво

Разработката е изцяло на ДАНС и на Дирекция „Вътрешна сигурност“. Според шефа на Агенцията след този случай още руски дипломати може да бъдат обявени за персона нон грата

Отстранени са двамата служители на ДАНС, разследвани за шпионаж в полза на Русия. Те са началници на сектор и отдел в агенцията, съобщи нейният председател Пламен Тончев.

Взети са мерки служителите, уличени в извършване на шпионска дейност, да не бъдат допускани до сградата на агенцията. Те нямат достъп до сградата. Служителите са на средно управленско ниво, което не омаловажава тяхната вина. Това заяви на извънреден брифинг началникът на ДАНС Пламен Тончев. Дейността на трима души се изследва за шпионска дейност, но те не са задържани за 24 часа. Двама от тях са от ДАНС и са на средно ниво в агенцията, третият е от министерство, но то не е МВР, обяви по-рано днес спецпрокуратурата.

„Искам да уверя обществото, че ДАНС има изключително добре изграден механизъм за вътрешен контрол и ние не се колебаем да предприемем действия, включително срещу наши служители, независимо какво ни коства, за да можем да изчистим структурите на Агенцията от елементи, които нямат място в нея“, поясни Пламен Тончев.

Той заяви, че разработката е изцяло на ДАНС и на неговите колеги от Дирекция „Вътрешна сигурност“.

Служителите на ДАНС, проверявани за шпионаж, все още не са задържани Разработката е изцяло на отдела по вътрешна сигурност на ДАНС. След събраните данни сме информирали прокуратурата, след което бе образувано досъдебно производство. Предоставихме на следователите компютърна техника. ДАНС има изключително добре работещ механизъм за вътрешен контрол и ние не се колебаем да предприемем действия срещу наши служители независимо на какво ниво са, за да изчистим агенцията от елементи, които не трябва да присъстват в нея, заяви още Тончев. Своевременно е бил уведомен и премиерът Петков. Спецакция в ДАНС, разследват „голяма, руска, агентурна диаспора“ у нас. Шефът на ДАНС напомни, че дейността на агенцията е свързана изцяло вътре в страната.

Въпросните служители били добри, според колегите им от ДАНС.

Започнати са дисциплинарни информация. Извършват се съответните проверки. Когато приключат, най-вероятно достъпът до класифицирана информация на двамата служители ще бъде отнет.

„В Спецпрокуратурата е образувано досъдебно производство за шпионаж. Разследва се дейността на двама служители на ДАНС и на един служител на министерство, което е различно от МВР. След анализ на доказателствата ще бъде направена преценка дали има обосновано предположение, че някое лице е извършило престъпление и дали да бъде повдигнато обвинение”. Това заяви Христо Кръстев – говорител на Спецпрокуратурата, на брифинг в петък.

Шпионажът е бил в полза на Русия, уточни ръководителят на Спецпрокуратурата Валентина Маджарова. На въпрос дали информацията е била подавана на някое от изгонените от България лица, тя отговори: „На различно лице е. Информацията ни е основно от ДАНС”.

Според спецобвинението за момента няма задържани или обвинени по това разследване. Според източници на NOVA обаче, има повдигнато обвинение на един от проверяваните. „Разследваните са на средно ръководно положение в ДАНС. Не са от висшето ръководство”, каза още Кръстев.

Информацията е била предавана не при лична среща, а чрез специални технически способи – дистанционно.

„Няма предявени постановления за привличане в качество на обвиняем. Ако има лице, привлечено в такова качество, то трябва да го разбере от нас. Към настоящия момент не можем да предоставим информация има ли обвинени и колко са те”, добави той.

Относно твърденията на премиера Кирил Петков, че му е било докладвано, че руските агенции са работили специално срещу разбирателството ни със Северна Македония, Маджарова каза: „Такива данни и доказателства по делото няма. Не искам да коментирам подобни изявления”.

Това е поредното разследване за шпионаж в полза на Русия. В началото на годината за руски шпионин беше уличен генерал от резерва. В спецсъца пък подсъдим за шпионство в полза на Русия е лидерът на движение „Русофили” Николай Малинов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене