Ситуацията в ГЕРБ-Благоевград досущ като във филма „Врагът в моето легло“

Ако съществува място, от което Бойко Борисов да бяга като опарен – това със сигурност е Благоевград. Близо четири години лидерът на ГЕРБ старателно заобикаля областния център и минава транзит, когато пътува из региона.

Последното му идване бе през 2018 година, когато се опита да потуши ескалиралите емоции около съхранението на древното селище „Скаптопара“ или преместването на част от археологическите артефакти там, каквато идея имаше. Тогава даде месец да се намери решение за съдбата на разкопките.

Последвалите събития всички ги знаем – античното селище тъне в руини и забрава, Атанас Камбитов загуби кметските избори, а Борисов вече не е министър-председател.

Оттогава до днес лидерът на ГЕРБ не е стъпвал в Благоевград и по нищо не личи, че скоро ще наруши тази омерта.

„Не ми се занимава с вашите разправии там. Заради това разделение загубихме няколко избора в Благоевград. Неслучайно не идвам при вас, не ми се идва! В Благоевград няма нещо, което да не сме направили, но вие губите избор след избор. Гласувате сигурно едни срещу други“, избухна Борисов преди половин година по време на конференция на Жени-ГЕРБ и даде отговор на въпроса, който местният актив отдавна търсеше.

Ерозията в местната структура лъсна още след загубата на кметските избори преди три години, която изкара на светло дълбоките междуличностни конфликти и разправии сред актива на най-голямата партийна организация в града. Оформиха се поне два основни лагера – този около бившата директорка на ВиК – Росица Димитрова, и кръга, който успя да запази около себе си бившата депутатка Даниела Савеклиева. С идването на частичния кметски вот някогашният партиен строител на ГЕРБ в Пиринско – Костадин Хаджигаев, след поредица от совалки в София успя да завихри свое ядро.

Някогашният областен координатор, макар отдавна да не е член на ГЕРБ, разбърка до такава степен картите сред местния актив, че те до ден-днешен не знаят кой точно дърпа конците на структурата. Най-големият удар, който демотивира до краен предел голяма част от герберите, дойде със спуснатия отгоре, с личната протекция на Борисов, независим кандидат за кмет.

Новината за това дойде по телефона, буквално в пет без десет на прага на предизборната кметска кампания. За такъв възможен вариант отдавна са шушукаше сред местния актив, но мнозина не вярваха, че лидерът на ГЕРБ ще пренебрегне тяхното мнение и ще спусне външен кандидат, който така и не бе припознат от повечето партийни членове. Не стана ясно дали по този начин Бойко Борисов наказва общинската организация за неспособността да се обедини, или пък иска да угоди на някой друг, но така или иначе решението за независим кандидат за кмет нанесе съкрушителен удар върху и без това залинелия партиен живот на тукашната структура.

ГЕРБ изобщо не стигна до балотаж, а отговорност за срамния резултат никой не се осмели да поеме. „Номинацията за кандидат-кмет на Благоевград бе на Борисов, а не на мен, Новаков и Савеклиева. Аз дадох всичко от себе си на тези избори, за разлика от някои от ГЕРБ, които работиха срещу Борисов. Аз не съм част от ГЕРБ, отговорността трябва да се поеме от централното, областното и общинското ръководство“, изми си ръцете тогава човекът, който бе обвинен от местния актив, че е отговорен за решението за независим кандидат-кмет.

Оттогава до днес мълчанието в ГЕРБ-Благоевград е оглушително. Тишината тогава наруши избутаният от години в кьошето Йордан Андонов – бивш общински лидер, който атакува всички ръководни фактори, които дърпат конците на партията в различни посоки .

„Новаков, Савеклиева и Хаджигаев причиниха незаслужен срам и обида на всички членове на структурата в града, която трябваше да преглътне натрапването на изключително спорна и чужда фигура за нас като кандидат-кмет. Няма да се учудя, ако продължат да нахалстват и да търсят вината другаде, вместо да поемат собствено отговорността за този звучен шамар“, напиша тогава в своя профил Андонов.

Боричканията за надмощие в общинската структура продължават и никой не полага усилия за някакво обединение. Лагерите стават все по-ясно очертани. Областният координатор Андрей Новаков е разкъсван между задълженията си в Брюксел и партийните задачи тук. Общинският лидер Росица Димитрова също мълчи. Тя бе назначена временно на този пост, но вече три години ръководи партийната организация, без да е проведен лидерски избор по устав. Някои от знаковите фигури в ГЕРБ-Благоевград се отдръпнаха съвсем от партийната работа и категорично отказват да се върнат и да помогнат за рестарта на ГЕРБ-Благоевград.

Проблемите изглеждат непреодолими – най-вече поради липсата на пълно доверие към националното ръководство, което буквално отказва да помогне на тукашната структура и да се съобрази с мнението на редовите активисти. От другата страна е огромният дефицит на доверие между самите членове, които се дебнат като врагове, а не като съмишленици. Врагът в моето легло е най-точната метафора за сегашното насипно състояние на ГЕРБ в областния център.

Разяждани от вътрешни интриги, герберите забравиха най-важната си задача – да бъдат истински коректив на случващото се в града и да защитават докрай обществения интерес. Шестимата съветници на ГЕРБ в местния парламент гласуват разнопосочно и без ясна и целенасочена партийна позиция.

Единственото, което се чува от кулоарите на партийната организация е драмата кой офис на ГЕРБ да освободят и кой да запазят. Това е красноречив пример колко са далече от реалността.

На този фон Бойко Борисов, въпреки всичките си ядове в София, не спира да обикаля страната и да наглежда и надъхва местните партийни структури. Преди дни той бе на посещение във Враца, която се управлява от Калин Каменов, чиято политическа кариера тръгна именно от Благоевград. Там той нахъса местния актив с емоционална реч.

„Вие ги уплашихте. Вие показахте, че и без петел, без лидер, капитаните, редовите членове могат да се организират“, похвали ги Борисов за подкрепата, която му показаха, докато бе в ареста и заяви, че партията поема курс към предсрочни избори.

Ясно е обаче, че В ГЕРБ-Благоевград нещата няма да се подредят без „петел“, който да събере и подреди малкото останали парчета от някогашния голям пъзел на партийната организация, която печелеше с лекота всякакви избори.

Ясно е и това, че парчетата няма да се подредят, ако Борисов продължава да бяга от Благоевград като дявол от тамян.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене