До една година правят лифт от площада на Кюстендил до Римската крепост на Хисарлъка

Кабинка, елеватор или фуникулер ще свързват центъра на Кюстендил с Хисарлъка. Идеята е още от времето на социализма, досега обаче не е изградено поради предимно финансови причини.
Един такъв лифт от площада до хълма Хисарлъка, около 2  километра, би било истинска атракция за Кюстендил.
Идеята е да се улесни достъпът за кюстендилци и гости на града до лесопарка, като същевременно да бъде и туристически атракцион. Според кмета Петър Паунов сега е времето, в което трябва да се започне с проектната работа по едно такова съоръжение.
“Съоръженията, които са направени в България, са от италиански изпълнители, ще се свържем с водещите специалисти, очакваме и колегите от всички парламентарни групи да предложат технически решения. Задачата, която сме си поставили, е за следващия туристически сезон да имаме готовност да предложим такъв тип съоръжение. За нас ще бъде тласък за туризма. Освен изключително удобство за нашите съграждани, това ще бъде тласък за туризма”, коментира Паунов.
Предвижда се съоръжението да свързва площадката при Ловен дом и хотела, който се намира в близост до крепостта в Хисарлъка.
Кабинка, елеватор или фуникулер са сред възможните решения, но предстои специалистите да си кажат мнението. Финансирането вероятно ще бъде по фонд ФЛАГ или по някоя от програмите.
Очакванията на кмета са в началото на 2023 г. срещу разумно заплащане всеки да може да се възползва от придобивката.

ИВАН ИВАНОВ

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене