Край на таксите и комисионните, които прибират колекторите

МС въвежда редица ограничения в дейността на фирмите

МС прие Закон за колекторските фирми, с който въвежда редица ограничения за събирачите на дългове.

„Още днес законът тръгва към НС и вярвам, че ще бъде приет, защото е консултиран с партиите от коалицията, направихме и много широко обществено обсъждане“, каза министърът на икономиката Корнелия Нинова.

Ако законът бъде прието от НС, тогава вече фирмите, които ще изпълняват тази дейност ще подлежат на регистрация, каквато досега не са имали.

„Абсолютно произволно се събираха вземанията“, коментира Нинова.

Фирмите вече ще трябва да имат капитал от 500 хиляди лева и застраховка „Професионална отговорност“, с която да обезщетят пострадали, ако са им нанесли вреди.

Друго условие ще е в ръководствата на колекторските фирми да са лица, които не са осъждани и срещу които не тече разследване.

„Фирмите ще са длъжни да уведомят длъжника и да го поканят за изпълни доброволно задължението си. Задължени са да не звънят и да не упражняват натиск от 20 ч. до 7 ч. и в почивни и празнични дни. Следващо позвъняване да е не по-рано от два дни“, обясни още Нинова.

Освен това колекторите няма да имат право да начисляват такси и комисионни, които събират за себе си и с които дълг от 50 лева става 500 лева, каа тя.

Фирмите ще могат да събират само законната лихва към дълговете.

Корнелия Нитова потвърди, че вчера е имало Коалиционен съвет, но той не е бил извънреден.

„Ние редовно се събираме. Не сме обсъждали въпроса за кандидата за управител на БНБ, обсъждахме текущите въпроси като законодателство, решения на МС, нищо извънредно нямаше в това заседание“, каза тя.

„Кирил Петков ни информира за срещите си с премиерите на РСМ и Румъния и в това няма нищо извънредно и особено“, обобщи Нинова.

Камелия Цветанова

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене