Клатеща се каруца по Покровнишки мост подсети жителите на 6 благоевградски села, че 4 месеца след затварянето му има само голо обещание за пари

Снимка на каруца, спокойно минаваща по Покровнишкия мост край Благоевград, вчера предизвика оживени коментари в социалните мрежи и подсети жителите на околните села, че мостът е затворен от декември месец миналата година, а все още не е ясно каква ще е съдбата му – ще се ремонтира ли, ще се събаря ли, има ли пари за него и докога ще се налага всеки ден да навъртат всеки ден десетки километри повече, за да го заобиколят на път към домовете си.

Мостът, който се ползваше от жителите на 6 благоевградски села, пропадна миналия декември от придошлите води на река Струма и преди месец бе обявено, че той бъде включен в списъка на обекти за спешни ремонти, а финансирането му ще се поеме от Агенция “Пътна инфраструктура”. Тепърва предстои да се прави инженеринг на съоръжението, едва след което да бъде решено с ремонт ли ще мине, или ще се наложи строителството на нов мост.

До момента АПИ обаче не е стартирала никаква процедура по оценка състоянието на моста или избор на изпълнител, който ще оправи щетите от водите на Струма. Проверка в сайта за обществени поръчки показва, че от началото на година пътната агенция е обявила 6 процедури по обществени поръчки, главно за абонаментна поддръжка на офис техниката им, за доставка на термохартия и за намиране на служба по трудова медицина за служителите, но нищо, свързано с Покровнишкия мост. Единствената обществена поръчка на АПИ, свързана със строителство – за поддържане на АМ „Струма“ през Софийска, Пернишка и Кюстендилска област, чиято прогнозна стойност е 41 018 177,50 лв. без ДДС, бе прекратена, тъй като в ценовата разбивка били пропуснати разходите за измиване на пътната настилка и заради недоизкусурени критерии за възлагане на поръчката. Върви само поръчката за текущо, зимно и ремонтно-възстановителни работи при аварийни ситуации на същия участък от АМ „Струма“, където цената от 269 999 лв. без ДДС привлече 4 фирми. Кандидати да чистят малки свлачища, да окосяват банкетите, да кърпят малки дупки и да боядисват мостовете в Пернишко и Кюстендилско са софийските „Мегаинвест-холд“ ЕООД на Цветан Цветанов, фирмата на МРРБ „Автомагистрали“ ЕАД и „Булстрой – монтажи“ ЕООД на Цветелина Персийска, както и „Люник“ ЕООД на Любомир Лазаров от Драгоман.

Незапочналите още дейности и финансовите неясноти са сигурна индикация, че поне тази година съдбата на Покровнишкия мост няма да бъде решена.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене