Лена Бориславова: В обществото ни да има остро усещане за липса на справедливост и правосъдие

Прокуратурата забравя, че според основния принцип на разделение на властите – освен че е независима, тя дължи и отчетност на българския народ. Когато проумее това, може би наистина ще стане правилната преграда между беззаконието и справедливостта за българското общество. Това заяви началникът на политическия кабинет на министър-председателя Лена Бориславова пред журналисти в Министерския съвет по повод множеството медийни запитвания, постъпили в МС след състоялия се по-рано днес брифинг на българската прокуратура.

Бориславова изтъкна, че в българското общество има остро усещане за липса на справедливост и правосъдие. „Съдебните и досъдебните производства се точат с години. Специализираните съд и прокуратура бяха превърнати в удобна бухалка. Основна причина за неприемане на нашия План за възстановяване и устойчивост беше именно липсата на достатъчно решителни и значими заявки за реформи относно отчетността и отговорността на главния прокурор и българската прокуратура“, посочи още тя.

Началникът на политическия кабинет на премиера акцентира върху приоритета на правителството за дълбока съдебна реформа, с която да бъде върнато доверието на обществото в системата. Бориславова напомни, че предстои в парламента на второ четене да бъде гледан проектът за закриване на специализираните съд и прокуратура. В ход е също внасяне на законопроект за реформа на КПКОНПИ. Наред с това Министерският съвет е вече и контактна точка на Европейската прокуратура. Подготвя се и законопроект, който ще позволи ефективно и независимо разследване в полза на европейската прокуратура.

„Не е роля на изпълнителната власт да дава указания на прокуратурата кого да разследва. Роля на изпълнителната власт е да помогне на прокуратурата да разследва когото тя пожелае, ако има достатъчно данни. Ако прокуратурата има стари навици, ги каня да не ни ги налагат“, заяви още Лена Бориславова. Тя изрази надежда българската прокуратура да започне да работи ефективно в рамките на своите правомощия и да започне да отчита реални действия и резултати.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене