Ски зоните в Банско затварят на 10 април

Зимните курорти изпращат изключително силен сезон, в който броят на туристите ще достигне и дори ще надхвърли нивата отпреди пандемията.  В Банско и Пампорово обявиха, че затварят ски зоните на 10 април – след пролетната ваканция на учениците, а в Боровец и Мальовица ще работят поне седмица по-дълго, докато метеоролигичните условия позволят.

Тази зима хотелиерите и туристите не може да се оплачат от липсата на сняг, който и в момента е в изобилие по пистите въпреки настъпилата пролет. В  Пампорово обявиха по-ниски цени на лифт картите до края на сезона. Дневната карта е намалена на 62 лв. за възрастни  49 лв. за младежи и 37 лв. за деца. За ски зона Мечи чал в Чепеларе промоционалните лифт карти струват 45 лв. за възрастни, 36 лв. за младежи и 27 лв. за деца. Допълнителни отстъпки от 3 и 20 % се предвижда за онлайн покупка на лифт карти и ски оборудване. Хотели в курорта също обявиха ценови намаления на нощувките.  А на Витоша предлагат по един час безплатно обучение по ски или сноуборд за децата.

Ски сезонът се очаква да приключи с над 1.6 млн. туристи, с което ще достигне и дори ще надхвърли нивата на рекордната 2018-2019 г., когато са отчетени 1.628 млн. гости в зимните курорти. Най-слабият сезон е бил 2020-2021 г. – тогава заради ковид-пандемията само 950 000 туристи, основно българи, са посетили зимните ни курарт. А предната година броят им е бил около 1.5 млн. гости.

Заетостта в хотелите в ски курортите тази зима в различните периоди е била между 70 и 90%. „Завърнаха се гостите от Великобритания“, отбелязаха от Съюза на хотелиерите в Боровец. В Пампорово се хвалят, че са възобновили всички чартърни програми и че интересът към ски почивка е бил много по-голям от очакваното, тъй като предварителните записвания за ски ваканция са били малко.

Най-многобройни наред с българските туристи са били тези от съседни страни – Македония, Сърбия, Гърция, Косово.

ОТНОВО ЗОВ ЗА ПОМОЩИ

Въпреки тези добри новини хотелиери и туроператори настояват за нови държавни помощи за спасяване на сектора. Сега мотивът е войната в Украйна и очакванията за лош летен сезон заради нея. От бранша искат стимули за привличането на чужди туристи чрез удължаване и увеличение на помощта от 35 евро на седалка за чартърните полети и автобусни превозвачи, която е одобрена само до 1 юни. Настоява се за продължаване и на помощта за запазване на персонала 60/40, както и за удължаване на компенсации за високите цени за ток, газ и петрол. Правителството вече обяви, че планира да спре мярката 60/40 от юни, а компенсациите заради високите цени на тока са до края на април.

От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) се оплакаха, че резервациите за лятна почивка на Българското Черноморие са секнали от началото на войната, а някои от направените ранни записвания са анулирани. Наред с това цените на хотелите за настаняване по морето постоянно растяли заради високите енергийни разходи и поскъпването на храните, повишавали се и цените на авиокомпаниите заради скъпото гориво. Така пакетите за България ставали много скъпи и непродаваеми.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене