Русия заплаши да спре да доставя природен газ за страните от Г-7

Отказът да се плаща за руски газ в рубли ще доведе до „прекратяване на доставките“, заяви за РИА Новости заместник-председателят на комисията по икономическа политика на Съвета на Руската федерация Иван Абрамов.

Коментарът му последва решение на страните от Г-7 по-рано днес да не се съгласят да плащат с рубли за вноса на руска енергия.

Миналата седмица руският президент Владимир Путин заяви, че страните от „неприятелския“ списък на Москва ще трябва да купуват газ с рубли, което беше отхвърлено от редица официални европейски представители.

По-рано днес пък стана ясно, че руският президент Владимир Путин очаква до 31 март доклад от Кабинета на министрите, Централната банка на Русия и компанията „Газпром“ за промяна на валутата на плащане в рубли за доставки на руски газ за т.нар. „неприятелски“ страни.

Малко по-рано в понеделник германският министър на икономиката Роберт Хабек обяви, че Групата на седемте (Г-7) е взела решение да отхвърли искането на руското правителство да започне да плаща в рубли за доставките на енергия от Русия.

Г-7 настоява Русия да уважава постигнатите по-рано енергийни договори със западните страни, добави Хабек, като отбеляза, че Германия е готова за евентуално спиране на руския енергиен износ. Русия е ненадежден доставчик на енергия, настоя Хабек.

„Всички финансови министри от Г-7 се съгласиха напълно, че това ще бъде едностранен акт и явно нарушение на съществуващите договори“, каза министърът пред репортери./nova.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене