Замяната на личните лекари за пълнолетните е възможна само когато бъде въведено електронното здравно досие

Отвързват пациента от личния лекар, но децата остават при един педиатър

  • Според идеите на властта за реформа в края на 2022 г.
  • Първо трябва да се въведе електронното здравно досие на всеки. От 1.04. в системата на здравната каса влизат електронните направления

Не един личен лекар, а десетки специалисти по обща медицина да започнат да лекуват пациентите до края на годината.

Тогава трябва да се въведе електронното здравно досие, а това е условието на управляващите, за да тръгне една от реформаторските им идеи в здравната сфера.

Целта е да се облекчи системата, обясни пред “24 часа” председателят на ресорната парламентарна комисия доц. Антон Тонев.

Преуморените лични лекари са на средна възраст над 50, – звънят им денонощно,

без работно време са, претоварват ги с попълване на документи. Затова все повече от самото съсловие се надигат гласове за промени в статута на личните лекари.

“Имаме много сигнали от медици извън големите областни центрове, които нямат време за почивка”, мотивира се д-р Антон Тонев. (Виж интервюто долу)

Промяната, която предлагат от “Продължаваме промяната”, няма да засегне децата и техните педиатри. Малките пациенти ще останат записани при един личен лекар, който да ги следи. А той ще запази досегашните си доходи.

“Не предвиждаме промяна в детската консултация и в профилактичните услуги. Въведената система може би е най-добрата форма в това ние да правим промоция за здраве, детска консултация и да представим на нашите пациенти възможности за профилактичи изследвания, които им позволяват да бъдат здрави по-дълго време”, обясни Тонев.

Замяната на личните лекари за пълнолетните е възможна само когато бъде въведено електронното здравно досие. Въпреки че темата за електронна здравна система се обсъжда от години, достъпът до него вероятно ще е възможен едва в края на тази.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене