АДВОКАТ НА КОСТЯ ЦИГАНОВ СЕ ОПЛАКА ОТ НАТИСК НАД НЕГО И СЕМЕЙСТВОТО МУ

Няколко дни преди първи тур на президентнските избори, собственикът на столичната адвокатска кантора „Ничев и Георгиев“ и майка му Мадлен Бояджиева – кмет на Тетевен, се оплакаха от поръчков натиск и заплахи срещу семейството им, свързани с дейността на Бояджиева като кмет. На нарочна пресконференция в БТА, самата кметица Бояджиева заяви, че се страхува за живота й здравето си. Същото опасение изказа и синът й адвокат Христо Ничев (повече във звуковия файл на БНР виж тук).

Синът на кметицата разказа, че кантората му работи с едни от най-големите кредитни и финансови институции, общини и фирми в страната, няма какво да крие и не извършва никаква незаконна дейност. Въпреки това, във връзка с дейността на майка му като кмет, той е подложен на поръчкови медийни публикации и се опасява че му се готви изфабрикуване на престъпления от полицията и от определени бизнес кръгове. Пред БТА столичният адвокат заяви, че щял да търси правата си с всички законови средства и не само (каквото и да значи това…).

Действително от публичните регистри се потвърждава информацията, че адв. Ничев консултира редица дружества с български и чуждестранни капитали, част от които дори са собственост на международните фондове – EIF (Европейски инвестиционен фонд), EBRD (Европейската банка за възстановяване и развитие) и DEG (Немски инвестиционен фонд) и BSTDB (Черноморска банка за възстановяване и развитие). В определен период от своята юридическа кариера е обслужвал и дъщерни дружества на собствения на групировката ТИМ холдинг – Химимпорт АД.

Адвокат Ничев обаче е забравил да спомене, че също от публичната информация, от архиви на НАП и НОИ и другите публични регистри, се вижда, че през годините той е консултирал правно далеч не само клиенти с чисти западни капитали и собственост. След елементарна справка се вижда, че юридическата кариера на адвокат Ничев започва от руския холдинг «Лаудис Холдинг Груп» ЕООД, собственост на скандално известните руски бизнесмени Константин (Костя) Циганов и Андрей Панпурин, според проучване на вестник Галерия по темата. По данни от регистрите на НОИ, младият тогава юрист, е осигуряван здравно и социално от фирмата «Интермост 2000», собственост на приближеният до Константин Циганов руски гражданин Александр Василиевич Биков и на съпругата на Андрей Панпурин – Екатерина Юриевна Кучумова. От публичните данни се вижда, че Ничев влиза в структурите на Циганов някъде през 2007 г. – първоначално като помощник-юрист на адвокат Пламен Макавеев.

Другото публично доказателство за тясната връзка на адвокат Ничев с фирмените структури на Костя Циганов е участието му в ключовото за руския холдинг дружество «Хайбрид» ЕООД, базирано в с. Николово – русенско. В периода 2009-2011 г. младият тогава юрист е едноличен собственик и управител на Хайбрид ЕООД, което от своя страна е акционер в един от многобройните бизнеси на Циганов и компания – а именно стопанисването на един от най-големите свинекомплекси в България – този в село Николово. След ареста на Циганов и Панпурин, Ничев прехвърля дяловете си на Магда Кирилова Иванова (съпруга на другия адвокат на руската групировка Пламен Макавеев Иванов), а след това дяловете са прехвърлени на друго свързано с Циганов лице.

Преди да бъде арестуван през Март 2010 г., почти няма публична информация за многомилионните бизнеси, в които Костя Циганов налива средствата си, както и за това че той необезпокоявано години наред живее в България. През Март 2010 г. офисът на Циганов и Панпурин, в непосредствена близост до сградата на Софийския университет, е атакуван от тежко въоръжени барети, арестувани са всички служители, като е много вероятно сред тях да е бил и въпросният адвокат Ничев, който по данни на регистрите се е помещавал официално в същия офис по това време. Чак след ареста на Циганов, вестник Галерия показа множество снимки с Циганов, на които същият играе футбол с тогавашния кмет на София и бъдещ премиер Бойко Борисов, по време на организиран от Циганов мач за ветерани между България и Русия. На една от снимките от тези тържества, провеждани в комплекс Царско село и в Сандански, е и младият тогава адвокат Христо Ничев, в компанията на Циганов и Панпурин, играейки футбол заедно. По време на присъствието си в страната, Циганов никога не се е крил, напротив спонсорирал е и е организирал редица спортни мероприятия като футболни и хокейни срещи (същият е запален любител на футбола и хокея).

Борисов и Циганов на обща снимка публикувана от вестник Галерия

ОПАСНИ ВРЪЗКИ С ОПАСНИ ХОРА (като опасни хора определят Циганов и групировката му повечето медийни публикации в руските медии, които медиите Бивол, Дневник, Медиапул и др. направиха достояние и на българската общественост.) На Циганов се преписват редица криминални дейности, в това число и спрямо публични личности в Русия, като и до ден днешен остава загадка, защо Руската федерация, макар официално да е обявила Костя Циганов за издирване, не си го иска. Напротив оставя го необезпокоявано да живее и развива многомилионен бизнес в България, а след ареста му и в Сърбия.

И в руски и в български медии Циганов е сочен за „кръстник“ на една от най-сериозните руски престъпни групировки в близкото минало ОПС „Уралмаш“, а от 2005 г. се издирва от Интерпол – Москва, и от руските служби по подозрение в ръководене на престъпна група, организираща убийства в Свердловска област. Четири години по-рано обаче – през 2001 г., той получава българско гражданство (въпреки че и преди това е разследван в Русия).
Според публикация в Moscow Times от 2 март 1994 г., както и според разследвния на сайтовете „Руский репортер“ и „Российская газета“ Константин Циганов и брат му Григорий Циганов са сочени за част от лидерите на организирана престъпна група в уралския град Екатеринбург – „Уралмаш“, по-точно на цяла разклонена структура с връзки в Латвия, Швеция и Израел. Григорий Циганов е убит през 1991 г. от конкурентна групировка, след което се развихря истинска гангстерска война, засегнала освен Екатеринбург, също и Москва, Киев и дори Будапеща. Константин Николаевич Циганов се прочува като един от най-изявените организатори на криминални структури, след като успява да сплоти разпокъсаните улични банди в единна мощна групировка.

След като е арестуван през 1993 г., неговите хора атакуват безуспешно седалището на антимафиотите в Екатеринбург с гранатомет. В крайна сметка Циганов е пуснат под гаранция през пролетта на 1994 г. и веднага бяга от Русия. Разследването срещу него е спряно през 1996 г., пуснат е за издирване от Интерпол – Москва, отново през 2005 г.

Адвокат Ничев в компанията на Циганов и Панпурин по време на
футболен мач

Финансистът Андрей Панпурин (мъжът с очилата на снимката прегърнат с Циганов) е сочен от руските разследващи журналисти за „мозъка“ на трансформацията на „Уралмаш“ от престъпна структура в бизнес политическа структура. „ОПС-Уралмаш“ разгръща разнообразна дейност, създавайки стотици предприятия в Русия и зад граница в различни сектори на икономиката. Стига се дотам, че бюджетът на уралмашката групировка надвишава бюджета на Екатеринбург, град с милион и половина население. Както сайта Медиапул пише – през 2000 г. във вилата на Панпурин в София е намерен обесен друг съучредител на ОПС Уралмаш – Александър Крук. Според руските медии изглежда съмнително, че Крук, който тогава е кандидат за депутат в градския парламент в Екатеринбург зарязва предизборната си кампания и внезапно отлита за София. Но българското следствие решава, че става въпрос за самоубийство.

ВЪЗКАТА С ЕЛИН ПЕЛИН, – собствената на Костя Циганов фирма „Лаудис“ инвестира и в терени край Елин Пелин, където през март 2005 г. и декември 2006 г. купува от общината 220 декара за близо 400 000 лв. Те са основно в района на с. Равно поле (популярно място за затворени жилищни комплекси). Една от лансираните от медиите версии за убийството на кмета на Елин Пелин Янко Янков на 9 януари 2007 г. са именно търговете за общински земи, в които участва и „Лаудис билдинг“.

На руската групировка се преписва и пране на пари в нечувани до тогава размери за България, като христоматиен пример за това е недовършеното край Царево огромно ваканционно селище «Коста дел кроко», наричано в момента «Призрачния град».

Недовършеният комплекс Коста дел Кроко край Царево

ПРОДЪЛЖАВА ДА КОНТРОЛИРА БЪЛГАРСКИЯ СИ БИЗНЕС ОТ БЕЛГРАД. В интервю за вестник 24 часа другият адвокат на Циганов – Пламен Макавеев, при който реално започва кариерата и на адвокат Христо Ничев, не крие, че след експолсирането на Костя Циганов от България, той е отишъл в Москва, където никой не го е търсил, след което необезпокоявано се е пренесъл със семейството си в Белград, от където ръководи българския си бизнес и до днес. Самият Макавеев признава в интервюто, че често ходи до Белград на срещи с Циганов и за подписване на документи. Макар адвокат Ничев да не е обявил на сайта на кантората си тези свои ундърграунд клиенти, от данните в публичните регистри се вижда, че както той, така и адвокат Макавеев продължават да обслужват юридически остатъците от бизнеса на руснаците в България.

Показателен за влиянието и възможностите на Костя Циганов в ъндърграунд средите, макар и вече в Белград, е и случаят със сръбския бизнесмен Бато Миладинович (приближен до кръга Монтерей и ген. Любен Гоцев), който е отразен в сръбските криминални медии. Известният като Бато производител на мебели сътвори истинска загадка ала „Досиетата X“, като духна една вечер от дома си и остави телевизора включен, а кафето си – недопито. Никой нямаше ни вест, ни кост с месеци от Миладинович, когато стана ясно, че се е изпарил заради дългове именно към Костя Циганов, който по същото време вече се е локализирал в Белград, след изгонването си от София. Бато извъртял на уралския бос схема с изкуствен фалит, за да му прибере 5 милиона евро. Преди да изчезне, стана ясно, че е имал голяма поръчка за интериорното изграждане на въпросния луксозен комплекс „Коста дел Кроко“ край Царево, финансиран от Циганов. Сърбинът уж поръчал мебели за 5 млн., но не ги платил. За последно Миладинович е бил с приятели в неговия ресторант „Бато“ след което е изчезнал безследно. Миладинович излиза в нелегалност и се крие цели 2 години, преди да получи амнистия от Костя Циганов.

Материал по разследвания на вестник Галерия, Дневник, Медиапул, Бивол и др.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене