Семействата на загиналите в Горни Лом получават по 10 000 лв.

МС ще приеме постановление, с което семействата на загиналите при взрива в завода за боеприпаси в Горни Лом, избухнал на 1 октомври, могат да получат по 10 000 лв. помощ от държавата. Това съобщи на среща с тях в селото Спаска Петрова, заместник-министър на труда и социалната политика, цитиран от standartnews.com. Те получават и по 325 лв. еднократна помощ от министерството. За две възрастни и болни жени – майките на 51-годишната Милка Петрова и на 42-годишния Иван Георгиев, които са сред загиналите, ще бъдат назначени социални асистенти.

Социалното и правосъдното министерство ще придвижат до дни процедурата за издаване на смъртни актове, което ще ускори и получаването на паричните помощи и удостоверенията на наследниците. Специална помощ ще бъде оказана на семействата, в които има общо 9 осиротели деца. Най-малкото – 5-годишният Иван, чиито двама родители Иван и Венера Георгиеви са сред загиналите, ще бъде настанен при брат си – 20-годишния Павел Георгиев.

105564-gorni-lom-midju-2

Общината в Чупрене е открила дарителска сметка за набиране на средства в помощ на семействата. Тя може да бъде видяна на сайта на общината. Събраните средства ще бъдат разпределени между всички семейства, обясни кметът Ваньо Костин.

В събота след обяд Белоградчишкият епископ Поликарп и свещеници от района отслужиха в Горни Лом заупокойна молитва за душите на загиналите, които бяха назовани поименно. „Правим това и за утеха на живите, за да им вдъхнем сили и търпение да понесат голямата болка“, каза епископът. Духовникът призова за повече отговорност за собствения живот и за живота на хората около нас, за да не се повтарят такива трагични инциденти.

Сред съселяните на загиналите за молитвата в селото дойдоха заместник-министърът Спаска Петрова, областният управител на Видин Кръстьо Спасов, кметът на общината Ваньо Костин и на село Горни Лом Илиян Михайлов.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене