Община Благоевград отбелязва 102 години от освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония в деня на изборите

Благоевград-център

Община Благоевград организира чествания по повод 102 години от освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония на 5 октомври, съобщиха от пресцентъра на общината.

Програмата ще започне с церемония по издигане на националния флаг от 8.30 часа на площад „Георги Измирлиев“ в града и ще продължи с тържествена сесия на Общински съвет от 9.00 часа в зала „22-ри септември“.

От 10.30 часа ще бъдат поднесени венци и цветя Паметник на Македоно-Одринско опълчение на пл. „Мите Марков“.

В 11.30 часа ще бъде открит и осветен православен храм „Свети дух” в местността „Зайова поляна”, както и ще бъде отслужена злаупокойна молитва в памет на загиналите за Освобождението.

От 12.30 часа ще се състои празничен обеден концерт с участието на VII СОУ „Кузман Шапкарев“, ОДК, Център по изкуствата пл. „Георги Измирлиев“. Тържествен концерт с участието на ансамбъл „Пирин”, който ще завърши със заря.

На 7 октомври ще бъде открита зонална изложба „Струма” в Общинска художествена галерия от 18.00 часа, а изложбите „Самуил, Самуилова крепост” и „Самуиловите войни” ще бъдат открити на 8 октомври от 17.30 часа в Регионален исторически музей.

Празничните дни ще завършат на 9 октомври с представяне на документалния филм „1014 – Последната година на Самуил“ в Регионален телевизионен център – Благоевград от 19.00 часа в зала „22-ри септември”.

pirinsko.com

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене